Когато я поднесох на гостите, видях как лигите им потекоха! Тази рецепта никога не ме предава - Домашна Сукана баница по учебник:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Когато я поднесох на гостите, видях как лигите им потекоха! Тази рецепта никога не ме предава - Домашна Сукана баница по учебник:
Когато я поднесох на гостите, видях как лигите им потекоха! Тази рецепта никога не ме предава -...
3005
Източник: За Жената
Когато я поднесох на гостите, видях как лигите им потекоха! Тази рецепта никога не ме предава - Домашна Сукана баница по учебник:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес, когато сервирах баницата на гостите, всички останаха възхитени и буквално виждах, как лигите им потичат само при вида на моята домашна сукана баница ! Естествено, веднага поискаха рецептата, а аз им обясних всичко подробно - от корите до навиването, както ще обясня и на вас по-долу!

Въздушна, хрупкава отгоре и на вълшебни пластове, а вътре - пълна с домашно краве сирене... Страшно е вкусна! Процедурата е проста, така че дори и начинаещите могат да я направят.

Опитайте, няма да съжалявате.

Домашна сукана баница

Необходими съставки:

  • 600 гр. брашно + още малко за месене,
  • 3 яйца,
  • 250 мл студена вода,
  • 1 ч. л. сол,
  • 1 ч. л. захар и
  • 10 гр. прясна мая.

За плънката:

  • 500 г овче сирене и
  • 100 г разтопено масло или маргарин.

За заливка:

  • 3 яйца,
  • 200 мл прясно мляко и
  • 1 супена лъжица захар

Начин на приготвяне: 

В купа се слагат натрошената мая, солта и захарта. Добавете вода малко по малко и бъркайте, докато маята се разтвори напълно, след което накрая добавете цялата вода.

Разбийте яйцата настрани и ги изсипете в сместа. След това малко по малко добавете брашното и бъркайте до получаване на лепкаво тесто.

Върху добре набрашнена повърхност доомесете тестото (при необходимост добавете още брашно) и месете около 5-6 минути до получаване на гладко, еластично тесто.

топка тесто за баница

Снимка: YouTube

Оставете тестото в намазнена купа и го покрийте с кърпа да почине 40 минути. След това го разделете на 5 топки.

топки тесто

Снимка: YouTube

Всяка топка разточете на кора с диаметър 25см. Намазва се с разтопено масло и се поръсва с настъргано сирене.

кора със сирене

Снимка: YouTube

Завийте кората като руло. След това леко разтегнете рулото и го усучете, все едно изцеждате кърпа.

руло от тесто

Снимка: YouTube

усукано руло

Снимка: YouTube

В намазнена тава с диаметър 30 см и наредете спираловидно рулата като започнете от средата правите кръг и където свършва едната кора, сложете края на другата и така продължете до края.

вита баница домашни кори

Снимка: YouTube

Оставете малко разстояние между корите, тъй като ще втасат. Оставете баницата покрита на топло място да престои още 15-20 минути.

баница с мляко

Снимка: YouTube

Загрейте фурната на 180 градуса, пригответе заливката настрана. Разбийте яйцата с вилица или телена бъркалка. Към тях добавете млякото и захарта, разбийте добре и залейте баницата.

Сложете да се пече около 40-45 минути, а когато е готова, покрийте с кърпа и оставете да престои 10-15 минути, за да изстине.

изпечена баница

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

домашна баница парче

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft