Днес, когато сервирах баницата на гостите, всички останаха възхитени и буквално виждах, как лигите им потичат само при вида на моята домашна сукана баница ! Естествено, веднага поискаха рецептата, а аз им обясних всичко подробно - от корите до навиването, както ще обясня и на вас по-долу!
Въздушна, хрупкава отгоре и на вълшебни пластове, а вътре - пълна с домашно краве сирене... Страшно е вкусна! Процедурата е проста, така че дори и начинаещите могат да я направят.
Домашна сукана баница
Необходими съставки:
- 600 гр. брашно + още малко за месене,
- 3 яйца,
- 250 мл студена вода,
- 1 ч. л. сол,
- 1 ч. л. захар и
- 10 гр. прясна мая.
За плънката:
- 500 г овче сирене и
- 100 г разтопено масло или маргарин.
За заливка:
- 3 яйца,
- 200 мл прясно мляко и
- 1 супена лъжица захар
Начин на приготвяне:
В купа се слагат натрошената мая, солта и захарта. Добавете вода малко по малко и бъркайте, докато маята се разтвори напълно, след което накрая добавете цялата вода.
Разбийте яйцата настрани и ги изсипете в сместа. След това малко по малко добавете брашното и бъркайте до получаване на лепкаво тесто.
Върху добре набрашнена повърхност доомесете тестото (при необходимост добавете още брашно) и месете около 5-6 минути до получаване на гладко, еластично тесто.
Снимка: YouTube
Оставете тестото в намазнена купа и го покрийте с кърпа да почине 40 минути. След това го разделете на 5 топки.
Снимка: YouTube
Всяка топка разточете на кора с диаметър 25см. Намазва се с разтопено масло и се поръсва с настъргано сирене.
Снимка: YouTube
Завийте кората като руло. След това леко разтегнете рулото и го усучете, все едно изцеждате кърпа.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
В намазнена тава с диаметър 30 см и наредете спираловидно рулата като започнете от средата правите кръг и където свършва едната кора, сложете края на другата и така продължете до края.
Снимка: YouTube
Оставете малко разстояние между корите, тъй като ще втасат. Оставете баницата покрита на топло място да престои още 15-20 минути.
Снимка: YouTube
Загрейте фурната на 180 градуса, пригответе заливката настрана. Разбийте яйцата с вилица или телена бъркалка. Към тях добавете млякото и захарта, разбийте добре и залейте баницата.
Сложете да се пече около 40-45 минути, а когато е готова, покрийте с кърпа и оставете да престои 10-15 минути, за да изстине.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube