Крем карамел:
1/3 чаша захар за карамела
6 яйца
1/2 шушулка ванилия
750-800 мл прясно мляко с масленост над 3%
1 чаена чаша захар
За кафявата основа:
1 яйце
1/2 чаша захар
1/2 чаша прясно мляко
1/2 чаена чаша олио
1 чаша брашно
1 малка лъжица бакпулвер
2 супени лъжици какао
По желание - 1 малка лъжица разтворимо кафе - оригиналната рецепта е без кафе
За крем карамела:
1. Захарта за карамела се поставя във формата за кекс и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса да се разтопи.
2. В купа се слагат ванилията, яйцата и захарта, и сместа се разбива с тел, колкото да се съединят съставките (не трябва да се бие много, за да не влиза въздух в сместа).
3. Добавя се млякото и се разбърква, за да се съедини.
За блата:
1. В купа се поставят яйцата и захарта, и се разбиват хубаво като за торта.
2. Добавят се млякото и олиото, и всичко се разбърква.
3. В сместа с яйцата се добавят сухите съставки (брашното, бакпулверът, какаото и по желание - нескафето). Всичко се разбърква до хомогенизиране.
Подреждане на сладкиша:
1. Върху карамелизираната във формата захар се поставя сместа с яйцата и млякото.
2. Върху нея се излива кафявата смес за тестото.
3. Сладкишът се поставя да се пече на водна баня (формата за кекс се поставя в тавичка, която се пълни с вода до половината). Фурната трябва да бъде предварително загрята на 180 градуса.
4. Сладкишът се пече 1 час.
5. Оставя се да се охлади напълно.
6. Преди да се преобърне в чиния, трябва да се потопи за кратко във вряща вода, за да може карамелът да се освободи.
Забележка:
Мерителната чаша е 200 мл.
Шушулката ванилия може да се замени с 2-3 пакетчета ванилова захар или течна ванилия.