Гроздето от години се смята за цар на плодовете, независимо от цвета на неговата повърхност. Този сладък плод съдържа ценни витамини и минерали, но и други хранителни неща, които имат положително влияние върху здравето.
От друга страна, учените твърдят, че гроздето се различава и по качествата си, т.е. черното или бялото грозде е по-здравословно.
Дали предполагате кое?
Черно грозде
Черното грозде обилства на антиоксиданти ресвератол, който има успокояващ ефект върху човешкия организъм, особено за сърдечно-съдовата система.
Предотвратява запушването на кръвоносните съдове, поява на инфаркт, стимулира циркулацията, облекчава инфекциозните процеси при червата и влияе положително на диабетиците.
В черното грозде има и флавоноиди, които се борят срещу свободните радикали в организма, съдържа големи количества бетакаротен, магнезий, мед, калций, желязо, както и витамините С, К и Е.
Бяло грозде
Бялото грозде няма толкова хранителни вещества като черното, но това не означава, че трябва да се избягва. Бялото грозде е добър източник на витамини: А, С и К, както и някои минерали като калций и желязо.