Салатата е традиционно начало на всяка вечеря у нас. "Подплатена" с добре изстудена ракия или друг аперитив, тя от незапомнени времена присъства в менюто не само на българина, но и на редица други народи по света.
В резултат след само 5 минути на масата листата се отпускат и повяхват, салатата омеква, а ние се лишаваме от хрупкавия и наситен вкус на зеленчуците.
Има си няколко правила при приготвянето на салата , които не е зле да научим, за да не правим повече горната грешка:
Първо, когато става въпрос за приготвяне на студена салата, никога не смесвайте съставки с различни температури. Всички те, включително зеленчуците, трябва да бъдат охладени. В противен случай предястието няма да изглежда добре малко след приготвянето си.
Кога се добавя сол в салатата?
Второ, не забравяйте, че трябва да осолите зеленчуковата салата непосредствено преди нейното сервиране. Ако го направите по-рано, солта ще накара зеленчуците да пуснат много сок, което ще развали вкуса и вида на салатата.
Кога се слага олиото в салатата?
И накрая, третото и последно правило се отнася до дресинга за салата. Въпреки факта, че много неопитни готвачи не виждат никакъв смисъл в това кое трябва да се направи първо - осоляването на салатата или заливането с олио, все пак има значение. Салатата трябва да се овкуси с олио само след добавяне на сол, оцет и сухи подправки (черен пипер, риган), тъй като солта не се разтваря в мазнината.