Сиренето има богата кулинарна история и хората го правят повече от 4000 години. Днес в света има 2000 разновидности, така че е логично да се запитаме: кое е най-здравословното сирене?
Ранните проучвания потвърждават връзката между високия прием на наситени мазнини от млечните продукти и повишения риск от сърдечни заболявания. Но пълномаслените млечни продукти може да не са толкова нездравословни, колкото се смяташе досега, според скорошни изследвания. Преглед на проучвания от 2023 г. заключава, че сиренето е „богато на хранителни вещества“ и има „неутрални до умерени ползи за човешкото здраве“.
„Въпреки че съдържа наситени мазнини, сиренето съдържа полезни хранителни вещества като протеини и калций“, казва диетологът Натали Рицо пред Today.
Например, един резен чедър има 5 грама наситени мазнини, но също така 7 грама протеин и осигурява 14 процента от препоръчителната дневна стойност на калций. В допълнение, витамините А и В също се намират в сиренето.
Кое сирене е най-здравословно?
„Бих казала, че най-здравословният избор е изварата.“ Съдържа по-малко наситени мазнини и повече протеини от повечето други сирена“, отбелязва Рицо.
Половин чаша нискомаслена извара съдържа: 90 калории, 12 грама протеин, 2,5 грама мазнини, 5 грама въглехидрати и 125 милиграма калций (10% от дневната норма).
На второ място са меките сирена като рикота или моцарела, които се правят от нискомаслено или обезмаслено мляко, така че имат по-малко наситени мазнини и като цяло са по-здравословни.
„Твърдите сирена като пармезан, чедър и швейцарско сирене имат естествено по-ниско съдържание на лактоза, така че хората с непоносимост могат да се възползват от избора на тези продукти. „Като цяло всяко сирене е добро в умерени количества и хранителното съдържание варира само леко между сортовете“, казва Рицо.