Козунак без мая - топ-рецептата за Великден! ​​Ухае чудничко и е супер лесен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Козунак без мая - топ-рецептата за Великден! ​​Ухае чудничко и е супер лесен:
Козунак без мая - топ-рецептата за Великден! ​​Ухае чудничко и е супер лесен:
98910
Козунак без мая - топ-рецептата за Великден! ​​Ухае чудничко и е супер лесен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

По традиция за Великден се приготвя козунак . Пухкав и ароматен, най-голямата му "философия" е втасването на тестото.

Ние обаче открихме тази интересна рецепта за Козунак без мая , който прилича повече на кекс с тази разлика, че консистенцията е мекичка и леко "дъвчаща", подобна на локум.

У дома рецептата е истински хит, предпочитат я пред класическите козунаци. Отсега знам със сигурност, че на Великден ще приготвя поне 3 такива сладкиша. Ето продуктите:

великденски кекс

Великденски козунак без мая

Продукти: 

2 яйца

100 г захар (4 супени лъжици)

1 ч.л. ванилова захар

щипка сол

80 г масло

130 г извара (прясно меко сирене, може и крема сирене)

150 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

80 г сушени захаросани плодове

Приготвяне: 

В по-дълбока купа разбийте двете яйца. Добавете щипка сол и добавете захарта и ванилията, след което разбъркайте с лъжица, докато всички съставки се смесят. Разтопете маслото предварително или директно на котлона и го добавете към яйчената смес.

разтопено масло

Разбъркайте отново, докато се комбинират. Добавете изварата или крема сиренето, смесете и пресейте брашното заедно с бакпулвера през цедка, за да не останат бучки. Докато бъркате сместа с шпатула, тя ще получи гъста консистенция, така и трябва да изглежда. Накрая добавете сушените плодове.

кексова смес

Намажете форма с размери 23х11 см или друга с подобен размер добре с малко омекнало масло и прехвърлете сместа в нея. Загладете повърхността на сместа с шпатула, за да я разпределите равномерно.

козунак без мая

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, като след изпичане поръсете сладкиша с малко пудра захар.

великденски козунак без мая 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft