Времето на великденските козунаци е близо! Ето една златна рецепта, която може да ви помогне да бъдете подготвени като дойде моментът, не да се чудите от коя рецепта, а сега да я изтренирате, пътк то козунаци не се ядат само на Великден, нали?!
Необходими продукти за тестото:
1 кг. брашно
600 мл.
250 гр. захар
опаковка масло
2 пакетчета суха мая
6 жълтъка
200 гр. стафиди
1 ч. л. екстракт ванилия
1 ч. л. ромова есенция
портокалова и лимонова кора
1/2 чаена лъжичка сол
Необходими продукти за ореховия пълнеж:
6 белтъка
600 гр. смлени орехи
4 супени лъжици какао
200 гр. пудра захар
Приготвяне на тестото:
Разтворете маята в топло мляко, добавете 2 супени лъжици захар. Оставете за около 20 минути. Добавете останалата захар, ваниловата и ромовата есенция, разтопеното масло и сол.
Постепенно добавете пресятото брашно, стафидите и разбъркайте до получаване на хомогенна еластична маса (около 5 минути). Поставете тестото в голяма форма и го оставете в хладилника за една нощ или в продължение на 24 часа.
Извадете тестото от хладилника 30-50 минути преди печенето.
Приготвяне на пълнежа:
Разбийте белтъците (без захар и други добавки), докато получите пухкава маса. Добавете орехите, какаото и пудра захарта.
Разделете тестото на четири равни части. Намажете формата с мазнина, разточете двете части във формата на правоъгълници и ги намажете с половината от пълнежа. Всяко парче навийте на руло и след това ги усукайте.
Свържете краищата на козунака и намажете с разтопено масло. Направете същото с останалите две парчета тесто. Намажете козунаците със смес от жълтък и 2 супени лъжици мляко.
Оставете козунаците да почиват за около 1 час, докато не удвоят обема си. Намажете ги отново с разбит жълтък, поръсете със захар и сложете да се пекат във фурната за 40-45 минути при температура от 170 градуса. Проверете готовността с клечка за зъби.