Много от нас знаят, колко е вкусен ръчно приготвения козунак и със сигурност никога няма да забравят вкуса му. Днес обаче времето никога не стига, а не е лека задача месенето, като се знае, че тестото е необходимо да се удари 100 пъти.
Е, традициите не са това, което бяха.
На помощ идва пералнята.
За истинския козунак са необходими качествени продукти и много, много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак. За тестото ви е нужно: 1 кг бяла брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се слага и есенция или лимонова кора.
И ттук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.
След това „опакованото“ тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота.
След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.
За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.