За тестото:
500 г качествено бяло брашно
20 г суха мая
125 мл прясно мляко
50 г захар
150 г краве масло или маргарин
щипка сол
1 яйце
За пълнежа:
200 г смлени лешници или други ядки
75 г захар
200 г мармалад (шипков, кайсиев, сливов и пр.)
2 с.л. течна сметана
2 с.л. ром или коняк
За глазурата:
100 г пудра захар
сок от 1 лимон
1 ч.л. ром
Продуктите за тестото трябва да са със стайна температура. Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко, подсладено с 2 ч.л. захар. Разтопете маслото. В дълбока купа пресейте брашното, направете в средата „кладенче“, излейте в него разтворената в млякото мая и поръсете отгоре брашно. Покрийте съда с кърпа и го оставете на топло. След 15 мин., ако закваската е втасала, добавете останалите продукти и замесете тестото. Ударете го няколко пъти в масата, за да изкарате въздуха от него. Поставете тестото в купа, покрийте го с кърпа и го оставете на топло за 30-40 мин., за да увеличи два пъти обема си. Когато тестото се надигне достатъчно, пригответе пълнежа. Смелете лешниковите ядки, смесете ги със захарта, мармалада, сметаната и рома. По желание може да ароматизирате допълнително с канела и ванилия.
Разточете тестото на правоъгълна кора с размера на тавата и я намажете равномерно с пълнежа. Завийте кората по дължината й на руло (ръбът на кората трябва да остане отдолу).
С остър нож или с ножица срежете рулото до средата.
Започнете да сплитате (усуквате една около друга) двете половини, като внимавате някоя да не се разтегне повече от необходимото. Старайте се пълнежът „да гледа“ навън. По същия начин срежете рулото и откъм другия край и го усучете.
Сложете плитката в намаслена тава и я оставете да почива 10-15 мин. През това време загрейте фурната до 200 градуса. Изпечете козунака на средната скара за 40-50 мин. до златисто-кафяв цвят. Извадете го от тавата, изчакайте малко и още топъл го покрийте с глазура. За нея разбийте пудрата захар с лимоновия сок, добавете рома. Полейте козунака с глазурата. По желание може да поръсите с филирани бадеми или едра захар.