Козунак на конци- пухкав, мек и винаги пека поне по 3, защото първия изчезва още с ваденето от фурната

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Козунак на конци- пухкав, мек и винаги пека поне по 3, защото първия изчезва още с ваденето от фурната
Козунак на конци- пухкав, мек и винаги пека поне по 3, защото първия изчезва още с ваденето от...
44029
Козунак на конци- пухкав, мек  и винаги пека поне по 3, защото първия изчезва още с ваденето от фурната
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Великден наближава, а с него и така обичаните от всички козунаци. Тази година определено ще имаме време да им обърнем внимание и да си направим сами.

Затова и решихме да ви споделим рецептата на една наша читателка- изпитана и тествана вече, резултатът безумно вкусен козунак

 

Продукти:

6 ЯЙЦА / едното за намазване/ ,

450гр захар,

1 кубче жива мая ,

150гр меко масло,

600мл прясно мляко,

брашно около 1300-1400гр.

настъргана кора на 2 големи лимона или 3 малки.

 

Приготвяне:

200мл от прясното мляко, маята, 2с.л. захар и 4-5 с.л. от брашното се смесват и оставят за 15-20мин да се активира маята и да стане каша. През това време сме разбили 5 яйца със захарта.Слагаме активиралата мая, разбиваме и добавяме останалото прясно мляко.

Слагаме и кората от лимон.Омесваме хубаво тестото и тогава започваме на слагаме половината от маслото. Прехвърляме го на маса или плот и малко по малко се слага маслото, като се разпъва хубаво тестото, пак масло, пак разпъване, месене.Така поне 15 мин.Получава се много меко тесто, което леко лепне.

Оставя се в намазнен съд да втаса .

 

Следва второ месене и разпъване и добавяне на другата половина от мекото масло. Процедурата е същата, докато се усвои всичкото масло.Отвреме навреме си намазнявам ръцете и с олио, защото маслото в тестото доста лепне.Иска се хубаво месене и разпъване, за да се образуват така мечтаните от всички конци 

 

:D Аз лично блъскам вече готовото тесто в масата и докато пада го държа в единия край, за да се разпъне от другия. Т.е разпъвам го, докато го блъскам. Следва второ втасване и след това го разделям на 4 топки, които разделям по на три фитила. Фитилите трябва хубаво да се разпъват, докато се оформят. Стават 4 козунака, които слагам във форми с размери 25,5см / 13,5см. Втасват за пореден път, мажа с разбито яйце с малко олио и прясно мляко, ръся обилно със захар

.Аз не обичам плънки и стафиди в козунаците и не слагам.

Моята фурна най-добре ги пече на предварително загрята фурна на 190гр.Като сложа козунаците веднага намалям на 170гр и първо пека 10 мин само с долно печене и след това пускам и горно печене

.На 30-тата минута покривам с фолио. На мен ми отнема общо 40 мин цялото печене. Пекла съм ги и по други начини с други рецепти. В някои има повече мляко, в други повече яйца, повече захар.Всяка рецепта съм установила, че се изпича добре на различни температури, за различно време.

Поне с моята фурна е така. Експериментирала съм доста  :D . Когато правя 4 козунака , двата ги слагам на топло да втасват, а другите два в студена стая, за да не превтасат, докато се пекат първите два. Надявам се да съм била подробна и полезна 

По рецепта на ДИДИ ТОПОЛОВА

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft