Плънките за козунак са почти толкова разнообразни, колкото са и рецептите за приготвянето му. Традиционно го пълним с локум, захаросани плодове, мармалад или сладко.
Козунак с какао и кокос
Продукти:
За закваската:
15 гр. суха мая
2 лъжици захар
2 лъжици брашно
малко топло мляко
За тестото:
300 мл хладко прясно мляко
150 гр. захар
1 щипка сол
по 5 мл ванилова, лимонова и портокалова есенция
1 голяма лъжица ситно настъргана лимонова кора
800 гр. брашно
3 яйца
80 гр. масло/маргарин
За пълнежа:
150 гр. захар
3 с. л. какао на прах
250 гр. кокосови стърготини/брашно
350 мл прясно мляко
За намазване:
жълтък + лъжица мляко
За поръсване: кристална захар
Приготвяне:
В малка купа смесете маята със захарта и брашното, след това добавете малко топло/топло прясно мляко и разбъркайте, докато съставките се разтворят и получите гъста, гладка смес. Оставете купата на топло място, докато маята се активира, 10-15 минути.
Към топлото мляко добавете захарта, овкусителите (по желание) и настърганата лимонова кора, след което разбъркайте с лъжица, докато се разтворят всички съставки. Пресейте брашното в по-дълбока купа. Направете вдлъбнатина в средата (или някъде отстрани на купата), след което добавете трите яйца и маслото, което предварително е било на стайна температура (за да не са студени).
След това добавете втасалата мая и хладкото мляко, в което предварително сте разтворили захарта. Разбърква се бавно с лъжица или кухненска шпатула, докато брашното поеме течността и се получи компактно тесто. След това омесете тестото с ръка, сякаш го "вдигате с гребло". Трябва да е меко и леко лепкаво.
Върху него се наливат една-две лъжици олио/разтопено масло, след което се премесва по следния начин: от всяка страна издърпайте по малко тесто, колкото можете да хванете, все едно го защипвате, след което изтеглената част загънете отгоре, все едно я прегъвате. И продължете така от всички страни, докато поеме маслото. След това го полейте с още една-две лъжици мазнина и повторете процедурата. По този начин ще получите гладко, еластично и нелепнещо тесто.
Оформете го на топка и оставете тестото да почине 10 минути. След това по същия начин както преди се меси следващите 10 минути, като се дърпа на една страна, разтяга се и се сгъва и така в кръг от всички страни. Така ще получите най-големите конци след изпичане.
Отново се оформя на топка, след което се покрива с прозрачно стреч (найлоново) фолио и се оставя да втаса два часа на топло. Този тип тесто се нуждае от повече време, за да втаса и хубаво да удвои обема си. След това направете плънката: смесете какаото и захарта, след това добавете кокоса и загладете, накрая налейте млякото и разбъркайте до получаване на гладка смес с консистенция на мокър пясък.
Разстелете втасалото тесто върху работна повърхност и го омесете по същия начин само веднъж: дърпайте, повдигайте и прегъвайте, от всички страни. След това го разделете на две части за две плитки, след което разделете всяка част отново на две части. След това вече не е нужно да месите нищо. Намаслете повърхността съвсем леко, след това дланите си, след което вземете едно парче и го издърпайте за четирите ъгъла и го оформете на правоъгълна кора.
Разпределете една четвърт от плънката по цялата повърхност, след което внимателно навийте на руло. Залепете добре фугите на тестото, като ги защипете, за да не се отвори при печене. Повторете същото и с второто тесто. Поставете двете рула едно върху друго като "Х", след това ги сплетете спираловидно и пъхнете двата края под плитката.
Така приготвеният козунак се слага в дълбока и тясна форма (за хляб или кекс), застлана с хартия за печене, покрива се и се оставя на топло да втаса за половин час. След това го намажете с разбит жълтък и го поръсете със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 60-70 минути. Ако забележите, че горната част вече е запечена, покрийте козунака с алуминиево фолио и допечете. Можете да печете и двата козунака едновременно.
Да ви е сладко и весели празници!