1 кг брашно
40 гр. прясна мая
малко прясно мляко, колкото да се разтвори маята
6 яйца
2 чаши (от 250 мл) захар
250 гр. мазнина - свинска мас, масло или маргарин
4 супени лъжици олио
200 гр. стафиди
кората на един лимон
1 опаковка (10 грама) ванилова захар
За покритие:
1 жълтък, 1 супена лъжица масло и малка чаена лъжичка вода (разбити)
Брашното, захарта, ваниловата захар и лимоновата кора се слагат в съда за месене и хубаво се смесват.
Маята се разтваря в малко хладко мляко, колкото да я покрие. Според оригиналната рецeпта се поставя в мляко с 6 супени лъжици захар и се чака да шупне (да се запени), но може и без това. Просто разтворете маята в мляко или вода.
Яйцата разбийте добре с вилица, за да може хубаво да се поемат в тестото. Няма нужда от миксер, с вилица е напълно достатъчно.
Мазнината (масло, маргарин) на стайна температура или леко разтопена (не гореща) добавете в купата с брашното. Добавете и маята, стафидите и хубаво омесете. Ще получите мазно и гладко тесто. Покрийте и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Щом нарастне двойно, премесете и разделете тестото на малки парчета, за да ги оформите по желание. Може да разточите на правоъгълна кора и да намажете с пълнеж по желание (конфитюр, сметана, мед и орехи), да оплетете плитки или да направите рулца.
Включете фурната на 180 градуса. Приготвеното тесто оставете отново да втаса. Намажете със сместа за покритие и печете козунака покрит, за да не загори, 20-тина минути. Отстранете хартията или алуминиевото фолио и печете още 10-15 минути.
Оставете хубаво да се охлади, след което нарежете на филийки. Не режете парчета, докато е топъл, защото тестото е влажно и ще се сплеска (слепи).