Необходими продукти:
- 3 яйца, на стайна температура
- 100 грама захар
- 60 милилитра олио
- 60 грама краве масло, разтопено
- 250 милилитра прясно мляко, на стайна температура
- 650 грама брашно
- 1 ампула ванилия
- 1/2 кубче прясна мая
За плънката:
½ кутия локум
80 грама шоколад, нарязан
Още:
1 яйце
кристална захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Активирайте маята задно с 1 супена лъжичка захар и 100 милилитра хладко прясно мляко.
Докато втасва, в купата на миксер разбийте яйцата заедно със останалата захар. Като побелеят прибавете ванилията и смесете.
Изключете миксера, махнете приставката за разбиване и сложете приставката за тесто Сипете половината от брашното и включете миксера отново. Докато тестото се бърка, добавяйте още от брашното. Когато половината от него вече е сложена, налейте и шупналата мая. Продължете да биете, като прибавете останалото брашно. Продължете докато свърши.
Щом това стане, оставете миксера да меси за около 30 минути. От време на време обирайте с шпатула стените на купата.
След като тестото е готово, прехвърлете го в голяма купа и покрийте с кърпа. Оставете на топло да втаса, докато удвои размера си.
Когато тестото втаса, извадете от купата и сложете върху намазан с малко олио работен плот. Омесете леко с ръце за няколко минути и след това разделете на 3 равни половони.
Нарежете локума и шоколада на малки парчета. Вземете една част от тестото и разтеглете фитил. Поръсете с пълнежа и навийте на руло. Повторете с останалите. Сплетете козунака и сложете във форма за печене.
Покрийте с хавлиена кърпа и оставете на топло място, докато удвои обема си.
Когато козунакът изпълни формата си, разбийте едно яйце. Намажете го и поръсете с кристална захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути или до златисто.
Извадете и оставете леко да се охлади преди поднасяне.