Добилият вече голяма популярност "козунак без месене на Катето Евро" и рецептата за него са помогнали не една домакиня да спаси празника.
Необходими продукти:
- 1 кг. пресято брашно
- 6 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 330 гр захар
- 80 гр мая
- 200 мл масло и олио
- ванилия - 1ч.л.
- лимонова кора
Начин на приготвяне:
Замесвате тестото по традиционния начин- мята се захваща в топло мляко с малко захар и брашно, щом шупне се прибавя към пресятото брашно заедно с останалите продукти.
С постепенно добавяне на мазнина се оформя меко козуначено тесто. Тук на помощ може да ви дойде миксерът - месете само колкото да се оформи тестото, без да се потите над него дълго и без да го удряте в масата прословутите 100 пъти! След това оставяте тестото да втаса 2 часа! Оформете го по желание , поставете го във форма и отново го оставете да втаса за около 1 час. Печете на 180 градуса около 45-50 мин.