Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Великден ни носи не само богата трапеза и шарени яйца, но и възможност за креативност в кухнята. Ако сте от тези, които обичат да подправят всеки празник с нещо специално - тази рецепта за сладки великденски яйца ще бъде истинска изненада на вашата трапеза!
Това са козунаци във формата на яйце , които изглеждат като от приказките и са още по-добри на вкус.
Открихме най-добрата рецепта в Instagram профила на Slađana Sovilj, а независимо дали ще ги направите за гости или като сладка изненада за децата за Великден , тези козуначени яйца ще добавят допълнителна магия към празничната атмосфера. Ето как да направите сладки великденски "козунаци-яйца" !
Използвала съм различни техники за боядисване на великденски яйца, а сега реших да споделя с вас нещо съвсем различно, но в духа на най-големия християнски празник. Сладките великденски яйца ще украсят вашата маса и със сигурност ще бъдат най-любимото лакомство на всички членове на семейството. Ще се насладите на приготвянето, защото всичко е толкова лесно и бързо, а и можете да си поиграете с цветовете... Спрях се на розово, защото бях в такова настроение, написа Сладжа във видеото си.
- 250 гр. масло
- 250 гр. захар
- 3 яйца
- 300 гр. брашно
- бакпулвер
- 170 мл прясно мляко
Разбийте маслото и захарта на пяна с миксер и добавете яйцата. Когато сместа стане еднородна, добавете половината от общото количество брашно с бакпулвера. В разбитата сметана добавете млякото и накрая останалото брашно.
Печете на 160 градуса за 40 минути. (Аз пекох на по-ниска температура, за да остане светъл на цвят блатът)
След като изстине блатът се смила на ситно с миксер. Добавете ванилов крем.
- 50 г масло на стайна температура
- 150 г пудра захар
- Екстракт от ванилия (две супени лъжици)
- малко мляко
Разбийте маслото и пудрата захар, докато станат на пяна, след което добавете екстракта от ванилия. След като всичко се смеси, добавете малко мляко (започнете с една супена лъжица). Добавянето на мляко зависи от това колко гъст крем искате да стане (аз слагам 2 с.л. прясно мляко). След като смесите всичко, към този крем добавете натрошената бисквитена смес.

Оформете топчета около 40 гр., след което с лъжица (използвайте я като форма) оформете яйцевиден конус. Охладете ги поне за 2 часа.
Преди да изстинат ги напръскайте, за да имат яйцата лунички.
Глазура:
200 г бял шоколад + 3 супени лъжици олио
Разтопете белия шоколад и олиото в микровълновата. Белият шоколад се оцветява много трудно, затова препоръчвам бои, които съдържат масло. Ако използвате обикновени бои, трябва да ги разтворите в малко вода.

Лунички:
Смесете 1 чаена лъжичка какао с две чаени чаши топла вода