за маята:
25 г прясна мая
150 мл хладко прясно мляко
100 г брашно
за тестото:
400 г фино брашно
100 г захар
100 г стопено масло
1 с. л. мед
2 яйца
1 ч. л. настъргана кора от лимон
за крема:
2 жълтъка
3 с. л. захар
1 с. л. брашно
1 с. л. нишесте
300 мл прясно мляко
1 ч. л. ванилена захар
1 с. л. студено масло
за гарниране:
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
50 г бадеми
7 смокини от сладко, нарязани на кръгчета
2 с. л. коктейлни череши
2 с. л. захар на едри кристали
Маята се размива в млякото и се смесва с брашното. Оставя се да шупне.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се втасалата мая, захарта, маслото, медът, разбитите яйца и лимоновата кора.
Оформя се топка, меси се, докато стане гладка и еластична. Оставя се на топло да втаса 30 мин.
За крема жълтъците се разбиват със захарта, прибавят се брашното и нишестето. Млякото се кипва и се налива на тънка струйка в яйчната смес при непрекъснато разбъркване. Кремът се слага на огъня и се разбърква до сгъстяване. Накрая се добавя маслото и се разбърква, докато се поеме. Охлажда се.
Тестото отново се премесва, оставя се да почине 10 мин. и се разточва на правоъгълник с дълга страна 70 см. Намазва се с крема и върху него се подреждат смокините. Навива се на руло и се поставя в намазана с масло кръгла тавичка във форма на венец. С помощта на ножица се срязват на няколко места горните слоеве на венеца. Оставя се за 40 - 50 мин. да втаса, докато удвои обема си. Намазва се с разбития с млякото жълтък. Отгоре се разпределят коктейлните череши и бадемите и се поръсва със захарта.
Пече се 30 - 40 мин. във фурна, загрята до 190° С, или докато се зачерви.