Специално за всички свои почитатели съпругата на Иван Христов, кулинарката Ирина Тенчева , даде любима своя рецепта за козуначени пържени филийки . Чудесен начин да оползотворите остатъците от козунака и да ги превърнете в апетитна закуска за цялото семейство.
"Най-хубавата трапеза често не е тази, която поднасяме в деня на празника, а онази “от следващия ден”, в която някак лежерно и без престараване “дояждаме” останалите от пира ястия, допиваме дългите кафета, (в които уж на шега в следобедните часове добавяме по капачка ликьор “вместо десерт”) и доразказваме започнатите истории (а те винаги завършват с многоточие, за да бъдат продължени...)
Публикацията ми е за закуската след Великден, за която хем имаме козунак, хем вече ни е омръзнало да се радваме на пухкавостта и на конците му, а сърце не ни дава да го хвърлим на чайките/гълъбите. Предлагам ви рецептата от страница 60 на “Ритуали в моята кухня”, на която съм настанила хрупкавите пържени филийки по френски.", пише Ирина, а от описанието на рецептата ѝ направо ти се дояжда!
Козуначените пържени филийки на Ирина Тенчева
Продукти:
стар козунак
3 яйца
200 мл прясно мляко
около 50 мл Baileys
1 супена лъжица кафява захар
(по желание) кафена лъжичка канела
Приготвяне:
Нарязваме козунака на по-плътни филии. Разбиваме 3 яйца с 200 мл мляко и около 50 мл Baileys, супена лъжица кафява захар и (по желание) кафена лъжичка канела. Потапяме всяко парче козунак от двете страни в млечната смес. Запържваме в нагорещено масло, докато филиите порозовеят и после подреждаме в тава застлана с хартия.
Преди сервиране, поръсваме с пудра захар и запичаме във фурната на 50 градуса за около 15 минути – така козуначените тостове стават още по-хрупкави.
Снимки: Инстаграм
"Сервираме с... каквото обичаме: кафе, плодове, посладена заквасена сметана или домашно сладко. В името на перфектната комбинация можете да си налеете и глътка @baileys.bg (… такива сме “максималистите”