Кои плодовете и зеленчуци трябва задължително да белите преди консумация, защото са мазани с вредни химикали

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Кои плодовете и зеленчуци трябва задължително да белите преди консумация, защото са мазани с вредни химикали
8425
Източник: trafficnews.bg
Снимков материал: pixabay.com
Кои плодовете и зеленчуци трябва задължително да белите преди консумация, защото са мазани с вредни химикали

Как да разберем дали плодовете и зеленчуците, които купуваме да пълни с пестициди и са мазани с какво ли не само и само, за да бъдат удължен максимално срока им на годност

Да се справим с ГМО в плодовете и зеленчуците е невъзможно, но можем максимално да изчистим пестицидите от тях. Ако те са лепкави, това означава, че са третирани с дифенол, за да се запазят по-дълго време, предупреждават токсиколози.

Обработените с него плодове обелете преди консумация независимо, че сте ги измили.

Токсиколози съветват да се белят всички плодове, като круши, праскови, ябълки, смокини, пише zdrave.to.

 

Картофите – всички нитрати в тях се събират непосредствено под кожата и в сърцевината. Затова е необходимо да изхвърлите първата вода, след като те започнат да врат. Оставете ги да се сварят напълно във втора вода.

Повечето химикали извират при варене, но изчезват в по-малка степен при пържене. Винаги белете горните листа на зелката и отстранявайте кочана. Така ще се избавите от нитратите максимално. Екологично чистите краставици трябва да са в нежно тревист зелен цвят. Ако са тъмно зелени, значи са ги прехранили с нитрати. Белете ги преди консумация.

 

Тиквичките и патладжаните също обелете. Срежете ги по дължина и изрежете областта около дръжката, защото на това място се натрупват най-много от отровите, с които зеленчуците са наторявани в оранжериите през есента и зимата. Салати, магданоз, копър и други зеленини трябва да се изчистват от жилките, тъй като нитратите се натрупват предимно в тях. Зеленините много бързо ги попиват. Преди да ги ползвате, ги киснете в продължение на час във вода. Колкото по-дебела е кожата на доматите, толкова повече химикали има в тях. Белете ги.

 

Никога не купувайте домати в оранжево-червеникав цвят. Бялата сърцевина и тлъстите белезникави жилки са сигнал за голямо съдържание на нитрати. Ако сте купили такива домати, накиснете ги за един час в хладка вода, съветват експертите пред “Монитор”.

В Европейския съюз и САЩ препаратът дифенол е забранен заради силните му канцерогенни и алергенни свойства, но въпреки това има производители, които го използват, за да запазят свежестта на продуктите си.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft