Кои са българските суперхрани, еквивалент на световните, които са безумно скъпи?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Кои са българските суперхрани, еквивалент на световните, които са безумно скъпи?
10971
Снимков материал: pixabay.com
Кои са българските суперхрани, еквивалент на световните, които са безумно скъпи?

Пазарът прелива от вносни продукти, славещи се като извънредно полезни храни. Според специалистите по храненето обаче местните плодове и зарзавати имат много по-благоприятно въздействие върху нашия организъм от чуждестранните.

Ето защо мнозина са намерили еквивалент на така наречените суперхрани и с охота ги похапват.

По този начин не само подпомагат родното стопанство, но успяват да спестят пари. Ето някои от българските продукти, заместващи прехвалените чуждестранни стоки:

 

Просото заменя киноата

В просото могат да бъдат открити почти същото количество фибри и белтъчини, колкото се съдържат и в киноата. Същевременно просото е значително по-евтино от тази екзотична култура, която вирее предимно в Андите. Освен това то е широко разпространено у нас, докато киноата може да се намери най-често в специализираните магазини.

 

Шипките заменят годжи берито

Годжи берито е известно с големите си количества фибри,омега-3 мастни киселини и калий, но шипките определено успяват да изпъкнат пред тази вносна и скъпа храна с голямото си количество витамин С. Благодарения на богатия си състав шипките помагат при пневмония, проблеми с пикочните пътища, анемия, маточни кръвотечения и др.

 

Коприва, тученица и левурда заменят спирулината

Като повече вносни суперхрани водораслото спирулина не е по джоба на всеки, а и също се предлага само в определени търговски обекти. Копривата, тученицата и левурдата, от своя страна, могат да се намерят във всяка градина или поляна.

Всяко едно от тези три растения може с лекота да замени спирулината, тъй като е източник на манган, калий, желязо,магнезий и цинк. Другото ценно качество на тези листни зеленчуци е, че се отличават с далеч по-приятен вкус от стритото на прах водорасло.

 

Баклата заменя едамамето

Малките зелени бобчета, известни като едамаме, са характерни най-вече за японската кухня, но напоследък могат да се срещнат на ограничени места у нас. Както сами се досещате обаче, цената им не е никак ниска.

Съставът на едамамето го превръща в страхотен хранителен продукт за хора, борещи се с излишните килограми, както и за лица, имащи проблеми с щитовидната жлеза. Но пък същото може да се каже и за баклата, а тя е доста по-достъпна от екзотичната култура.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft