Много храни, които консумираме всеки ден, са представени за нещо, което всъщност не са. Ситуацията в случая прилича на репликите на чанти и тоалети на известни марки, но става въпрос за хранителни продукти.
В имитиращите продукти се добавят различни добавки, които заместват натуралните и по този начин продуктът става по-евтин. И докато имитациите на чанти и тоалети просто издават, че човек няма достатъчно средства за оригиналите, имитиращите храни могат да увредят здравето.
Сред най-често срещаните имитиращи продукти е портокаловият сок . Има много производители, които се правят не от истински портокали, а от сухи смеси, съдържащи захар, царевичен сироп, натриев глутамат, изсушена портокалова пулпа. Всичко това се смесва с вода и се получава портокалов сок, който е имитация.
Медът е имуностимулант и трудно се имитира, но по-евтините видове мед съдържат захарен сироп и други видове подсладители.
Маслото от трюфели е често заменяно от различни видове изкуствени ароматизатори и оцветители, които се продават като масло от истински трюфели.
Продуктите, които съдържат боровинки, много често не съдържат всъщност боровинки, а оцветители, ароматизатори, подобрители на вкуса, царевичен сироп и хидрогенизирани мазнини.
Млякото е един от често срещаните имитиращи продукти. Някои видове мляко съдържат различни видове подобрители на вкуса, сухо мляко и различни видове подсладители.
Рибата е един от имитиращите продукти – често рибата, която се продава като уловена от дивата природа, е отглеждана в рибарници, което променя качеството й.
Шафранът е сред имитиращите продукти. Това е много скъпа подправка, но всъщност често се получава така, че не се продава шафран, а различни видове изсушени и стрити на прах растения, които са с подобрители на вкуса и оцветители.
Зехтинът също е от имитиращите продукти. Най-често срещаната измама е от гледна точка на качеството, освен това зехтин, който не е произведен в Италия, често се продава като италиански. Често зехтинът е подобрен със соево и палмово олио.
Сокът от нар също е от често срещаните имитации на хранителни продукти. Но често се случва в сока от нар да има повече сок от круша и добавки като фруктозен сироп от царевица.
Колкото и да е жалко, кафето също е имитиращ продукт понякога. Това се случва, когато кафето се подобрява с различни добавки и ароматизатори – но това се отнася за смляното кафе.