В кухнята ви има много неща, които съдържат бактерии. Добре е да знаете след колко време определен продукт или предмет от кухнята трябва да се изхвърли.
Лошо е да се хвърля храна, но понякога това трябва да се направи, за да се предпазите от болести. За много храни е лесно да се каже кога трябва да се хвърлят. Но как стои въпросът с яйцата или с пицата? Те могат да изглеждат добре, но да са пълни вече с бактерии.
Кафето с мляко например може да престои на стайна температура един час, след което можете да го съхраните в хладилник за не повече от два часа. След това трябва да се изхвърли.
За да разберете, дали яйцата са пресни, потопете ги в купа със студена вода. Ако яйцата паднат на дъното, това означава, че са пресни. Ако обаче изплуват нагоре, това означава, че са доста стари и не е препоръчително да се консумират.
Дори като се съхраняват в хладилник, продуктите не могат да останат прекалено дълго време и в тях започват да се развиват бактерии. Яйцата трябва да се съхраняват в затъмнената част на хладилника.
Готовата пица , която не е изядена, може да остане на стайна температура два часа. След това може да се съхранява в хладилник три дни, ако е поставена в пластмасови контейнери, където са разпределени парчетата.
Бебешките пюрета могат в повечето случаи да се съхраняват в хладилник 24 часа след отварянето, след това не се препоръчва да се дават на бебетата.
Подправките трябва също да се изхвърлят по някое време, тъй като губят аромата и вкуса си. За подправките на прах срокът за съхранение е 1 година, за целите подправки като индийско орехче е 2 години, а за корените като джинджифил – 3 години. Добре е да надписвате датите на поставяне на подправките в кутиите за тяхното съхранение.
Гъбата за миене на съдове е пълна с всевъзможни бактерии . Две седмици след купуването на гъбата тя вече е готова за изхвърляне. За да се предпазите от бактерии, по време на използването на гъбата, измивайте я всеки ден с вряла вода, която оставяйте да тече върху нея две минути.
Седмото, което трябва да изхвърлите от кухнята си, са пукнати и обелени чинии и чаши, а също така и тенджери. Дори малката пукнатина или обелена част освен че загрозява съда, се превръща във вход за най-различни видове микроби. Така че колкото и да ви е жал за любимата чиния, изхвърлете я веднага, щом се пукне или парче от нея се отчупи.