В народната медицина на пащърнака се придават свойства на естествен афродизиак . Той служи за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане , също така подобрява и храносмилането.
Половин чаша пащърнак съдържа 50 калории, 0 грама мазнини, 0 милиграма холестерол, натрий, 12 грама въглехидрати, 3 грама диетични фибри , 3 грама захар, 1 грам протеини, витамин С, калций и желязо.
Скорошни изследвания са установили, че пащърнакът съдържа вещества, способни да потиснат имунните реакции на организма , което е от важно значение при лечението на редица автоимунни и алергични състояния .
Богатото съдържание на фибри в това растение способства да се намали риска от развитието на диабет тип 2 чрез понижаване на холестерола и кръвната захар .
Високите нива на витамин C в пащърнака помагат на тялото ни да се справи по-лесно с респираторните инфекции на горните дихателни пътища.
Заради солидните стойности на фолиева киселина, пащърнакът е добро средство за превенция на рака на яйчниците .
Нови проучвания показват, че някои химически съединения в състава на пащърнака са способни да унищожат туморните клетки , които се образуват в дебелото черво.