Кои храни е опасно да затопляте повторно?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Кои храни е опасно да затопляте повторно?
9220
Снимков материал: pixabay.com
Кои храни е опасно да затопляте повторно?

Поради съвременния ускорен начин на живот, прясно подготвените ястия стават все по-голям лукс, а подгрятите храни, които консумираме са един от най-големите врагове на нашето здраве.

Именно претопляне на храната, която вече е била приготвена, не се препоръчва, тъй като повечето хранителни стоки стават вредни и токсични. Сред тези, които попадат в рисковата група, при които повторната термична обработка убива хранителните свойства и ензими, са следните:

Спанак, цвекло, целина 

В тях се съдържат нитрати, които след действието на микроорганизмите и загряването преминават в нитрозамини, които са много вредни и канцерогенни. Спанакът е рисков в тази група, така че винаги го консумирайте в свеж вид.

Картофи

И картофите попадат в токсичната група храни, които след загряването губят хранителните си свойства. Най-новите изследвания показват, че картофите са най-здравословни, когато са сготвени, но охладени. Когато се охладят картофите, това води до увеличаване на процента на устойчивост на нишестето, което има пробиотично действие.

Гъби

Съставът на гъбите лесно се променя заради протеините, които съдържат, така че стават вредни.

Затова се препоръчва само леко да подгреете, най-много до 70 градуса.

Месо

С подгряването, месото става вредно за нашето тяло заради промяната, която се случва в състава на белтъците. Когато протеините дълго време се отопляват на високи температури, се променя тяхната структура, така че такова месо става токсично.

 

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft