Кои храни НЕ трябва да се мият преди ядене?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Кои храни НЕ трябва да се мият преди ядене?
9721
Снимков материал: pixabay.com
Кои храни НЕ трябва да се мият преди ядене?

Парадоксално, но миенето на определени храни само увеличава риска от инфекции. И така, какво може и какво не може да се мие?

Някои неща ще ви изненадат, но това, което ще прочетете по-долу, е компилация от препоръки от водещи микробиолози и специалисти по хранителна хигиена.

Пиле

Защо : Според д-р Дан Барел, микробиолог, пилешкото месо не трябва да се мие. Поради тесното пространство на кокошарниците, пилето е една от най-замърсените храни в кухнята.

Така че, въпреки навика на повечето от нас, измиването на пилето преди готвене може да доведе до разпространението на опасни бактерии, като салмонела, в мивката и цялата кухня и дори да доведе до замърсяване с бактерии на други храни.

Ако например парче измито пиле докосне ябълка или маруля, които след това се консумират сурови, може да се получи хранително отравяне.

Отравянето със салмонела може да причини висока температура, повръщане и диария, а при хора със слаба имунна система, възрастни хора и деца може дори да доведе до хоспитализация.

Пилето може да съдържа и допълнителни бактерии, включително кампилобактер, който се счита за основната и най-честа причина за хранително отравяне, и листерия, която е особено опасна за бременни жени и хора с отслабена имунна система.

Как да поддържаме хигиена: Препоръчителният начин за приготвяне на пиле е да готвите, пържите или пържите, не измивайте предварително

Всички бактерии се унищожават при температура от 70 градуса, така че е важно да се гарантира, че най-вътрешната част на пилето достига тази температура.

В края на готвенето измийте добре използваните съдове и ги залейте с вряла вода, за да ги дезинфекцирате. Достатъчно е да измиете ръцете си със сапун и вода.

Зеленчуци

През последните 20 години значителна част от хранителните отравяния са причинени от зеленчуци. Повечето замърсяващи бактерии влизат в зеленчуците от почвата, в която растат, а понякога и от водата за напояване.

Много често за напояване се използват отпадъчни води (третирани отпадъчни води), повечето от които са с приемливо качество, но понякога могат да съдържат ниски нива на опасни бактерии.

Една от тях е бактерията "E. coli", която може да причини стомашно отравяне. Въпреки че зеленчуците и плодовете се мият в помещението за опаковане, колкото по-груба е кожата на зеленчука или плода, толкова по-вероятно е бактериите да останат върху нея дори след измиване. Така например рискът от инфекция на краставици е по-висок от този на домати.

Как да поддържаме хигиена: Зеленчуците, които са близо до земята, като марулята, са по-податливи на инфекция, така че е важно да ги измиете добре. Хората със слаба имунна система, бременните, децата и възрастните хора се съветват редовно да използват дезинфекциращи течности за почистване на плодове и зеленчуци.

говеждо месо

Защо: Говеждото е по-малко замърсено от пилешкото, но все още е изложено на риск от бактерии като клостридиум и паразити като токсоплазма, които са особено опасни за бременни жени.

Има известен риск при яденето на добре изпечена пържола, така че се препоръчва да ядете червено месо, когато е поне средно изпечено.

Нарязано месо

Проблеми със замърсяването могат да възникнат и при смляно месо, което се счита за много податливо на разваляне и замърсяване поради голямата си повърхност.

Например, според разпоредбите на Министерството на здравеопазването на Израел е забранено да се продава предварително смляно месо, месото трябва да бъде смляно пред купувача, след измиване.

Как да поддържате хигиена: много е полезно да прегледате цялото парче преди смилане и да се уверите, че цветът му е правилен и външният вид показва, че е свеж.

След като избере разфасовка, месарят трябва да измие разфасовката в специална мивка в месарски цех и едва след това да смила месото. След закупуване трябва незабавно да се върнете у дома и да съхранявате месото в хладилника, докато се сготви, тъй като бързо се влошава. Ако месото се съхранява в хладилник, а не във фризер, то трябва да се приготви още същия ден.

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft