Босилекът в Индия е едно от основните свещени растения. В къщите, ако пространството позволява, саксия с 2-3 храсти босилек наведнъж има специално място. Сутрин жените извършват специален ритуал пред растението за даряване на благополучие, а вечер палят лампите. Смята се, че босилекът лекува инфекциозни заболявания, а в Индия се използва и за дезинфекция на вода.
В нашия район босилекът не е удостоен с такава чест, най -често се използва просто като ароматно допълнение към ястията, по -рядко се добавя към напитки. Колко малко наистина знаем за това ароматно растение! Например, знаете ли каква е, освен цвета, разликата между зеления и лилавия босилек ? Сега ще ви разкажем подробно.
Сортове босилек
Има няколко десетки разновидности босилек , всеки със свои характеристики. Но всички те условно се отнасят към две групи - с листа със зелен или лилав цвят.
Зеленият босилек е популярен в Европа: Италия, Франция, Гърция, България. В тези страни обикновено се добавя към салати и всички студени закуски и, разбира се, към печени изделия. Готвачите оценяват растението заради хладния му ментов аромат и освежаващ деликатен вкус.
Босилекът е основната съставка в италианския сос песто . Зелените листа вървят добре с домати и сирене. Босилекът се добавя към горещите ястия в самия край на готвенето, в противен случай той бързо губи деликатния си аромат. В комбинация с магданоз, естрагон, мащерка и мента, босилекът може да бъде основата на ароматен букет за повечето европейски ястия от риба и птици.
В лилав босилек ароматът е много по -богат и груб. Но това също го прави незаменима подправка в кавказката и азиатската кухня! Добавят босилек към всяко месо, птици, зеленчуци, сирена. В Кавказ рядко се среща зелен босилек в продажба. Лилавият босилек е по -подходящ за топли ястия, особено когато е изсушен.
В Узбекистан и Азербайджан се приготвя зашеметяващо ароматен чай с босилек , който след добавяне на резенчета лимон придобива бледорозов цвят. Зеленият босилек не е добър за това действие! Пийте винаги горещ, с плодове и сладкиши.
Ползите от босилек
Съставът на босилек и от двата вида е почти еднакъв. Растението е богато на витамини А, С и К, последният е особено важен за поддържане на функцията на кръвосъсирването и играе важна роля в метаболизма на съединителната тъкан. Босилекът укрепва имунната система, устоява на микробите и гъбичките, стимулира храносмилането и унищожава червеите.
Босилекът е в състояние да се справи с почти всички заболявания, които възникват в устната кухина. Пресните листа, ако бъдат сдъвкани, унищожават до 100% бактерии в устата, освежават дъха , лекуват сливиците, имат стягащ ефект върху венците и предотвратяват развитието на пародонтоза.
Лилавият и зеленият босилек са афродизиак и за двата пола. Не забравяйте да включите няколко ястия с тази подправка в менюто на романтична вечер.
Съдържащите се в растението етерични масла и антиоксиданти ефективно се борят със свободните радикали, така че босилекът е добър помощник за удължаване на младостта.
Но все пак основната разлика е! Учените смятат, че лилавият босилек е по -здравословен . Своят богат цвят дължи на високото си съдържание на антиоксиданти - антоцианини. Лилавите листа, когато се консумират редовно, предпазват клетките на тялото от рак .
Босилекът е подправка с богат аромат и силен лечебен ефект . Жените в положение и кърмещи майки, както и хората с диабет и заболявания на централната нервна система, не трябва да злоупотребяват с него.
Какъв босилек предпочитате? В какви ястия го добавяте? Не забравяйте да харесате и споделите статията с приятелите си!