Кой е казал, че козунак се яде само по Великден! Само като знам колко вкусен става, още днес ще опитам рецептата!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Кой е казал, че козунак се яде само по Великден! Само като знам колко вкусен става, още днес ще опитам рецептата!
Кой е казал, че козунак се яде само по Великден! Само като знам колко вкусен става, още днес ще...
30442
Кой е казал, че козунак се яде само по Великден! Само като знам колко вкусен става, още днес ще опитам рецептата!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Великден е още далече, но кой е казал, че козунак трябва да се яде само около този празник, когато е толкова вкусен, пухкав, със зачервена коричка ... Как да не опиташ!

Необходими продукти:

  • 1 килограм брашно
  • 50 грама прясна мая
  • 5 жълтъка
  • 1 цяло яйце за намазване
  • 600 милилитра топло прясно краве мляко
  • 100 грама краве масло, разтопено
  • 5 супени лъжици олио
  • 150 грама захар
  • 1 супена лъжица ванилова есенция
  • настъргана кора от лимон или портокал
  • щипка сол

За плънката:

  • 5 белтъка
  • 250 грама орехови ядки, смелени
  • 50 грама стафиди
  • 150 грама захар
  • 2 лъжици какао на прах
  • няколко капки есенция от ром
  • захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Сложете маята в купа и полейте със 100 милилитра топло прясно мляко.

Сложете 1 супена лъжица захар и 1-2 супени лъжици брашно. Разбъркайте добре, докато маята се разтвори напълно и се получи смес , като тесто за кекс. Оставете на топло място, докато удвои обема си.

Разтопете кравето маслото в микровълнова фурна или на котлона, след което го оставете настрана да се охлади леко.

Сипете останалите 500 милилитра от прясното мляко в подходящ съд, прибавете захарта,  ваниловата есенция и настърганата кора от лимон. Сложете на котлона и загрейте на слаб огън. Бъркайте, докато захарта се разтопи напълно. Щом това стане,  свалете от котлона и оставете настрана за няколко минути.

В отделен съд разбийте жълтъците с 5-те супени лъжици олио.

Пресейте брашното в голяма купа, добавете солта и разбъркайте внимателно със силиконова шпатула. Направете кладенче и сипете топлото прясно мляко. Прибавете втасалата мая и жълтъците. Разбъркайте добре с шпатула, докато се оформи тесто. Сипете разтопеното масло и с миксер бъркайте, докато получи много меко и еластично тесто.

Щом това стане, оформете топка и поставете в намазнена чиста купа. Покрийте с хавлия и оставете да на топло място да удвои обема си. Щом това стане с шпатула разбъркайте отново тестото и отново покрийте с хавлията. Оставете да удвои обема си.

Докато коксовото тесто втасва, пригответе плънката, като в купа разбиете белтъците със захарта. Бийте до подлучване на гъст бял крем. След това смелете орехите и сипете към крема. Прибавете есенцията от ром, какаото и стафидите.

След като втаса тестото, го сложете върху набрашнена работна повърхност и разделете на 4 равни парчета или на 6 в зависимост от големината на формите, в които ще печете.

Намажете работната повърхност с малко олио и намислете ръцете си. След това разточете кора от една топка тесто. Сложете плънката върху нея и намажете равномерно. Навийте на руло. Повторете с отстаналото тесто и плънка.

Вземете два фитила и ги усучете един около друг. Сложете във форма за печене, покрита с хартия. Повторете с другите половини. Покрийте с хавлия и оставете на топло място да удвои обема си.

Щом втасат добре, намажете козунаците с разбито яйце и поръсете със захар.

Сложете в студена фурна и загрейте до 200 градуса. Печете за 10 минути, след като достигне температура, а след това намалете на 180. Продължете да печете за още 20-25 минути или до златисто.

Изпечените козунаци, извадете и оставете да се охладят напълно. Махнете формата и хартията и поднесете.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft