Изглежда, че варенето на царевица е най-простото нещо. Но се оказва, че има тайни, които могат да направят вкуса му наистина невероятен.
— Като деца готвихме царевица, която използвахме в колхоза за храна на добитъка. Не беше толкова сладка, колкото сегашната. Следователно, за да стане вкусно, трябваше да опитате. Опитайте, ще се изненадате“, така реагира тя на миризмата на варена царевица, която идваше от апартамента ми.
Резултатът ме шокира. Направих целия процес на готвене неправилно до този момент.
Като начало вземаме сладка царевица, закупена на пазара или супермаркета. За да проверите дали е фуражна царевица, опитайте със сурово зърно. Трябва да е сладък, лек и сочен. Ако цветът е много жълт и има малко сок, царевицата е стара. Едва ли ще е вкусно.
Ако вкусът е неутрален, значи е фуражна царевица. Сладостта се усеща веднага. Ако се съмнявате, царевицата не е сладка царевица.
Отстранете листата от царевицата и накиснете във вода за час-два. Това е нещо, което никога не съм правил! Накисването прави зърната по-меки, а обвивката почти не се забелязва при варената царевица.
След това сложете съд с вода на огъня, но без царевицата! Преди винаги слагах веднага тигана с кочаните. Просто сложете кочаните във вряща вода. Ние не осоляваме водата! Трябва да добавите сол 5 минути преди края на готвенето, тъй като солта прави зърната по-твърди.
Вместо сол добавете малко масло в тигана. Гответе царевицата за около 20 минути. Проверете готовността, като опитате зърното.
След като царевицата е сготвена, не е свършила.
— Отцедете водата, покрийте тигана с капак и го завийте с кърпа. Оставете го да престои около двадесет минути, докато се запари. Зърната ще станат много нежни.
Направих както ме посъветва Ирина Михайловна. След половин час извадих кочаните, опитах ги и...
Фантастично е! Царевицата стана много по-вкусна от преди. Дори не вярвах, че това е възможно.
За приготвяне на царевица в мляко:
Отстранете листата от царевичните кочани и ги разполовете, ако е необходимо. В дълбока тенджера се наливат вода и мляко. Добавете маслото, няколко стръка мащерка и сол.
Поставете царевичните кочани в тигана и ги гответе за около 10 минути, след като течността заври.
Тази рецепта беше успешно тествана от нашите редактори и ние бяхме абсолютно възхитени от резултата! Надяваме се, че този вариант на готвене също ще ви хареса.