Август е времето на зрелите и сочни дини, когато стават максимално сладки и ароматни. Диетолозите препоръчват да се насладите на дини от края на август до октомври, когато съдържанието на нитрати в тях е минимално.
Полезни свойства на динята
Динята е известна с високото си водно съдържание, което е особено полезно през горещите летни дни. Няколко резена диня могат да утолят жаждата ви, да предотвратят дехидратацията и да ви дадат тласък на енергия благодарение на въглехидратите. В допълнение, динята е нискокалоричен продукт, съдържащ не повече от 40 калории на 100 грама. Богат е на фибри, магнезий, витамини B и C, антиоксиданти и захар (до 13%).
Препоръки за употреба
Въпреки ниското съдържание на калории, преяждането с диня може да доведе до наддаване на тегло. Лекарите съветват да се ограничите до 500 грама на ден и да избягвате да го комбинирате с хляб, за да предотвратите ферментация в стомаха. Освен това прекомерната консумация на диня може да предизвика диуретичен ефект и стрес върху бъбреците, както и метеоризъм, подуване на корема и диария, съобщава сайтът Rsute.ru.
Кой не трябва да яде диня?
Поради натоварването на бъбреците динята не се препоръчва на хора със заболявания на отделителната система. Пациенти с обостряне на язва, гастрит и други стомашно-чревни заболявания също трябва да го избягват.
Бременните жени трябва да бъдат внимателни при консумацията на диня. Въпреки че е полезно за развитието на нервната система на плода и подпомага храносмилането, преяждането може да причини газове и дискомфорт. Натискът върху пикочния мехур и плода увеличава дискомфорта.
Диня и диабет
Пациентите с диабет тип 1 и тип 2 трябва да ограничат консумацията на диня поради високия й гликемичен индекс. При диабет тип 1 е важно динята да не се комбинира с други въглехидрати, за да не се претоварва тялото. При диабет тип 2 динята е най-добре да се яде след основното хранене и в комбинация с протеинови храни за контрол на нивата на кръвната захар.
Не се препоръчват повече от 300 грама диня на ден, като е важно да се съобразите с цялостното меню. В случай на рязко повишаване на захарта трябва да се приложи инсулин.