Кой според диетолозите не трябва да яде диня

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Кой според диетолозите не трябва да яде диня
1581
Снимков материал: pixabay.com
Кой според диетолозите не трябва да яде диня

Август е времето на зрелите и сочни дини, когато стават максимално сладки и ароматни. Диетолозите препоръчват да се насладите на дини от края на август до октомври, когато съдържанието на нитрати в тях е минимално.

Но въпреки привлекателността на това зрънце, лекарите предупреждават, че не всички хора трябва да го консумират.

Полезни свойства на динята

Динята е известна с високото си водно съдържание, което е особено полезно през горещите летни дни. Няколко резена диня могат да утолят жаждата ви, да предотвратят дехидратацията и да ви дадат тласък на енергия благодарение на въглехидратите. В допълнение, динята е нискокалоричен продукт, съдържащ не повече от 40 калории на 100 грама. Богат е на фибри, магнезий, витамини B и C, антиоксиданти и захар (до 13%).

Препоръки за употреба

Въпреки ниското съдържание на калории, преяждането с диня може да доведе до наддаване на тегло. Лекарите съветват да се ограничите до 500 грама на ден и да избягвате да го комбинирате с хляб, за да предотвратите ферментация в стомаха. Освен това прекомерната консумация на диня може да предизвика диуретичен ефект и стрес върху бъбреците, както и метеоризъм, подуване на корема и диария, съобщава сайтът Rsute.ru.

Кой не трябва да яде диня?

Поради натоварването на бъбреците динята не се препоръчва на хора със заболявания на отделителната система. Пациенти с обостряне на язва, гастрит и други стомашно-чревни заболявания също трябва да го избягват.

Бременните жени трябва да бъдат внимателни при консумацията на диня. Въпреки че е полезно за развитието на нервната система на плода и подпомага храносмилането, преяждането може да причини газове и дискомфорт. Натискът върху пикочния мехур и плода увеличава дискомфорта.

Диня и диабет

Пациентите с диабет тип 1 и тип 2 трябва да ограничат консумацията на диня поради високия й гликемичен индекс. При диабет тип 1 е важно динята да не се комбинира с други въглехидрати, за да не се претоварва тялото. При диабет тип 2 динята е най-добре да се яде след основното хранене и в комбинация с протеинови храни за контрол на нивата на кръвната захар.

Не се препоръчват повече от 300 грама диня на ден, като е важно да се съобразите с цялостното меню. В случай на рязко повишаване на захарта трябва да се приложи инсулин.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft