Кухнята на Балканите познава какви ли не видове баница - вита, наложена, със и без сирене, с газирана вода, бакпулвер, даже с мая. Но днешното ни предложение за кекс-баница ще изненада дори тези, които си мислят, че са опитвали всичко! Тази чудна, пухкава баничка, приготвена в кексова форма, ще задоволи и най-капризния вкус.
Баница в кексова форма
Продукти:
1 голям пакет кори за баница (500 грама)
200 мл газирана вода
120 мл олио (може 50:50 олио и масло - още по-хубаво става)
1 пак.бакпулвер
350 гр.сирене
6 яйца
Приготвяне:
Първо нарежете корите на ивици, широки около 1 см. Хубаво ги отделете една от друга, така че да няма слепени ивици.
Отделно разбийте добре яйцата, добавете олиото, бакпулвера и газираната вода. Разбъркайте хубаво сместа и накрая прибавете натрошеното сирене. Отново разбъркайте.
Последно объркайте в горната смес нарязаните на ивици кори, така че да се напоят целите.
Вземете по-голяма форма за кекс с я намажете добре с олио. Изсипете вътре сместа с корите и пъхнете баницата да се пече на умерена фурна на 180 градуса до готовност.
Добър апетит!