Днес е Благовещение - един от най-светлите пролетни празници, на който всички си пожелаваме добро и повече надежда. По традиция трапезата на Благовец (както още го наричат) включва лучник - вкусна комбинация от тесто и ароматна плънка, който заслужено трябва да се нареди сред гозбите в домашната ви кулинарна книга.
Селски лучник с готово тесто
Продукти:
1 кг готово тесто
6-7 глави кромид лук
4 с. л. олио
щипка чубрица
щипка червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязаният на кубчета лук се задушава в олиото за няколко минути и се овкусява с подправките. Тестото се разделя на 2 части. По-голямата от тях се разточва на кръг, чийто диаметър трябва да е по-голям от този на тавата, в която ще печете. Тестото се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене, така че краищата му да излизат извън стените на тавата. Отгоре се разстила плънката и се покрива с втора кора разточено тесто. След това висящите краища на долната кора се прихлупват внимателно отгоре, като се притиска.
Лучникът се намазва с малко олио, тестото се надупчва леко с вилица и се пече в загрята предварително фурна до готовност на тестото.
Да ви е сладко!