Който не е ял, задължително да опита! Синдермьо - върхът на родопските вкусотии, мога да го ям до припадък!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Който не е ял, задължително да опита! Синдермьо - върхът на родопските вкусотии, мога да го ям до припадък!
Който не е ял, задължително да опита! Синдермьо - върхът на родопските вкусотии, мога да го ям до...
13567
Източник: fakti.bg
Който не е ял, задължително да опита! Синдермьо - върхът на родопските вкусотии, мога да го ям до припадък!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Синдермьо е традиционно родопско ястие, наподобяващо качамак, но с характерен вкус и текстура, дължащи се на добавянето на кашкавал. Приготвя се в селата Смилян, Могилица и други райони на Родопите и обикновено се сервира при празнични поводи.

Ние имаме за вас традиционната рецепта за Синдермьо по родопски , която може да нагодите според своя вкус. Ето необходимите продукти:

Синдермьо по родопски

Необходими продукти:

  • 150 г царевично брашно
  • 100 мл прясно мляко
  • 200 г кашкавал, настърган на едро ренде
  • 50 г краве масло
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

В тенджера с дебело дъно смесете царевичното брашно, солта, прясното мляко и около 400 мл студена вода. Разбъркайте добре, за да се разтвори брашното и да не се образуват бучки.

Поставете тенджерата на средно силен огън и добавете маслото. Бъркайте непрекъснато с дървена лъжица или телена бъркалка, докато сместа започне да се сгъстява.

След като сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда, добавете настъргания кашкавал. Продължете да бъркате, докато кашкавалът се разтопи напълно и сместа започне да се точи на конци.

приготвяне синдермьо

Снимка: YouTube

Сервирайте синдермьото горещо, като по желание можете да го поръсите с допълнително настърган кашкавал или сирене. Традиционно се поднася в глинени съдове.

синдермьо с кашкавал

Снимка: YouTube

Синдермьото е ястие, което съчетава простотата на съставките с богатството на вкуса, характерно за родопската кухня.

Желаем ви добър апетит!

синдермьо с кашкавал

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft