Синдермьо е традиционно родопско ястие, наподобяващо качамак, но с характерен вкус и текстура, дължащи се на добавянето на кашкавал. Приготвя се в селата Смилян, Могилица и други райони на Родопите и обикновено се сервира при празнични поводи.
Синдермьо по родопски
Необходими продукти:
- 150 г царевично брашно
- 100 мл прясно мляко
- 200 г кашкавал, настърган на едро ренде
- 50 г краве масло
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
В тенджера с дебело дъно смесете царевичното брашно, солта, прясното мляко и около 400 мл студена вода. Разбъркайте добре, за да се разтвори брашното и да не се образуват бучки.
Поставете тенджерата на средно силен огън и добавете маслото. Бъркайте непрекъснато с дървена лъжица или телена бъркалка, докато сместа започне да се сгъстява.
След като сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда, добавете настъргания кашкавал. Продължете да бъркате, докато кашкавалът се разтопи напълно и сместа започне да се точи на конци.
Снимка: YouTube
Сервирайте синдермьото горещо, като по желание можете да го поръсите с допълнително настърган кашкавал или сирене. Традиционно се поднася в глинени съдове.
Снимка: YouTube
Синдермьото е ястие, което съчетава простотата на съставките с богатството на вкуса, характерно за родопската кухня.
Желаем ви добър апетит!
Снимка: YouTube