Туршията е балканска традиция, която почти всеки дом спазва.
Не всеки обаче има времето и търпението да приготвя домашна туршия, още повече - запаси от нея.
Ако не сте любители на консервирането и особено на дългото чакане, тази рецепта със сигурност ще ви хареса.
Веднага можете да се насладите на страхотна, вкусна и пълна с витамини Домашна шарена туршия .
Домашна шарена туршия
Имаме нужда от:
- 2,5 кг зеле
- 1 кг чушки (ако искате да използвате и краставици, добавете 500 г чушки и 500 г краставици)
- 0,5 кг лук
- 0,5 кг моркови
- 150 г гр. кристална захар
- 500 мл оцет
- 100 мл растително масло
- 1 пак.
Приготвяне:
Преди всичко почистете зеленчуците: зеле, морков, лук и чушка, и ги нарежете (настържете) с подходящо ренде на ситно фиде.
Направете марината от захарта, оцета, олиото и завивката, като ги разбъркате добре заедно.
След това я изсипете в готовата зеленчукова смес.
Тук обръщаме внимание, че маринатата трябва да се пресее през сито, за да се премахне синапеното семе от фикса.
Разбъркайте добре сместа от маринатата и зеленчуците.
Оставете да престои 24 часа.
Снимка: Pinterest
Прави се без стерилизация
След това остава само да разсипете сместа в предварително подготвени буркани.
Изсипете сместа в тях със сока, затворете добре и приберете на студено.
Готово!
Просто нали? Без варене или стерилизиране.
Снимка: Pinterest
Желаем ви добър апетит! :-)