За кокосовия крем:
7 жълтъка
180 гр. захар
3 ч.л. настъргана кора от лайм
2 с.л. царевично брашно
200 мл прясно мляко
400 мл. кокосово мляко
200 мл. сметана
90 гр. сушен кокосов орех
пудра захар за поръсване
За палачинките:
150 гр. брашно
3 яйца
2 с.л. захар
40 гр. масло, разтопено и охладено + още разтопено масло за намазване
250 мл. кокосово мляко
300 мл. прясно мляко
За карамела:
вътрешността на 6-8 плода пацифлора
150 мл. захар
Намазнете и покрийте дъното на форма за печене с диаметър 20 см. с прозрачно фолио, като го оставите да виси от краищата.
За крема:
Разбийте жълтъците, захарта, кората от лайм, царевичното брашно и щипка сол. Сложете млякото, кокосовото мляко и сметаната в съд на умерен огън и оставете да стигне точката на кипене. В този момент махнете от огъря и излейте сместа върху яйчената смес. Пресипете получената смес в чиста тенджерка и оставете да се вари на много бавен огън за 5 минути, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Добавете кокоса, след това прехвърлете в купа. Покрийте повърхността с прозрачно фолио и оставете да се охлади.
За палачинките:
Сложете брашното, яйцата, захарта, маслото, кокосовото мляко и прясното мляко в кухненския робот. Разбийте до гладка смес, след това прецедете в кана. Оставете на стайна температура 30 минути. Намазнете тиган за палачинки с диаметър 20 см. с масло и сложете на умерен огън. Налейте от сместа достатъчно количество, за да покрие дъното на тигана, като го въртите, за да се разлее добре сместа по дъното. Изпържете за по 1-2 минути от всяка страна, докато палачинките станат леко златисти. Повторете с останалото тесто, като мажете тигана с още масло, когато е необходимо, и слагате готовите палачинки на купчина една върху друга, с листа хартия за печене помежду им. Оставете да изстинат.
Асемблиране на тортата:
Сложете една палачинка в приготвената форма и намажете с пласт от кокосовия крем. Продължете така с всички палачинки, като най-отгоре завършите с палачинка. Отгоре прегънете висящия край на фолиото, така че да покрие тортата, и притиснете леко надолу. Оставете в хладилник за 4 часа или цяла нощ, докато стегне тортата.
За карамела:
Сложете намачканата вътрешност на пацифлората в кухненския робот и пулсирайте няколко пъти, за да се отдели семето от пулпата. Прецедете сместа в кана, като притискате добре през ситото. Запазете 1 ч.л. от семето, а останалите твърди частици изхвърлете. Отмерете 125 мл. от сока на пацифлората и оставете настрана. Сложете захарта и 30 мл. вода в тенджерка на бавен огън, като бъркате, докато захарта се разтопи. Увеличете огъня до умерен и гответе без да бъркате още 3-4 минути, докато се получи златист карамел. Махнете съда от огъня и внимателно объркайте вътре сока пацифлора. Върнете сместа на бавен огън и бъркайте -1-2 минути, докато се сгъсти. Охладете соса леко, след това прибавете семената пацифлора и го оставете в хладилник.
Преди поднасянето на тортата я поръсете с пудрата захар и залейте всяка порция с охладения карамел.