За тортата:
малко олио – специален спрей-мазнина за печене
1 1/2 чаши пълнозърнесто брашно
1 чаша запечен ситно настърган кокос (неподсладен)
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. едра сол
1 1/2 ч.л. смляна канела
2 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. смлян кардамон
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
3/4 чаша кокосово масло, загрято до втечняване
1 чаша кафява захар
3 големи яйца
1 с.л. ванилов екстракт
1 1/2 чаши едро настъргани тиквички (около 225 гр.)
Глазура:
1 1/2 чаша нектар от агаве (от магазините за био-храни, може да се замени със захарен сироп)
3 с.л. кокосово масло
1 1/2 чаши кокосово брашно (или повече, ако е необходимо)
3/4 ч.л. морска сол
1 с.л. ванилов екстракт
1/2 чаша кокосови стърготини, запечени
Поставете решетката на средна скара на фурната и загрейте до 190 градуса. Покрийте 2 форми за торта с диаметър 15 см. с хартия за печене. Напръскайте хартията за печене и стените на формата със спрей за печене (малко олио).
Разбийте брашното, кокоса, бакпулвера, солта, канелата, джинджифила, кардамона и индийското орехче в средна купа, докато се смесят добре. Разбийте мазнината, захарта, яйцата и ванилията в голяма купа, докато се хомогенизират; разбъркайте двете смеси, след това добавете тиквичките (по желание може да прибавите и смлени сурови ядки на вкус). Прехвърлете тестото в приготвените форми.
Печете блатовете, докато дървена клечица, забодена в тестото, излезе суха – около 35-40 минути. Охладете блатовете напълно във формите или върху решетка – за около час. Отделете внимателно с нож тестото от стените на формата. Обърнете блатовете върху плоска чиния; махнете хартията за печене. Оставете да се охлади напълно, след това разрежете блатовете хоризонтално на 2 половини, така че да се получат 4 блата. За да приготвите глазурата – разбийте всички съставки заедно в средна купа, докато се получи много гладка смес, като добавяте още кокосово брашно, ако глазурата не е достатъчно гъста. Поставете първия блат върху тортена чиния и нанесете отгоре около ½ чаша от глазурата, като внимавате да не достига ръбовете на блата. Отгоре покрийте с друг блат и повторете процедурата до изчерпване на продуктите, като завършите с последния блат. Разнесете останалата глазура добре по повърхността и стените на тортата и наръсете със запечените кокосови стърготини.