1 2/3 чаши гъста сметана
300 гр. (около 1 1/4 чаши), начупен тъмен горчиво-сладък шоколад
100 гр. (около 1/2 чаша), натрошен черен шоколад (ако предпочитате, може да използвате вместо това млечен шоколад)
4 яйца
1/2 ч.л. сол
1 1/2 чаши гранулирана захар
280 гр. (около 4 2/3 чаши), настърган кокосов орех (неподсладен) или кокосови стърготини
Загрейте предварително фурната на 175 градуса.
Намазнете плоска тавичка с размери приблизително 28х43 см. Покрийте дъното с хартия за печене и намазнете и хартията (ако желаете, може да поръсите хартията с брашно върху мазнината, т.к. кокосовите стърготини се отлепят трудно).
В средно голяма касерола загрейте сметаната до кипване. Отстранете от котлона, добавете двата вида шоколад. Уверете се, че всички парченца са добре покрити със сметаната, и оставете касеролата настрана за 5-7 минути. Започвайки от центъра, внимателно започнете да бъркате с тел сместа на малки концентрични кръгове, докато шоколадът и сметаната се смесят до гладък крем.
Отделете 1 чаша от разтопения шоколад в закрит съд на стайна температура. Покрийте останалата смес и поставете в хладилник за поне 3 часа.
В средно голяма касерола налейте 2-3 пръста вода и ги загрейте почти до кипене. Междувременно в голям термоустойчив съд (който да може да стои над врялата вода, без да я докосва), разбийте яйцата, солта и захарта с миксер на средна скорост, докато се смесят. Поставете съда с яйцата над врялата вода и разбийте с тел, докато яйцата се загреят. Отстранете от котлона и разбийте на висока скорост на миксера, докато сместа утрои обема си (около 5-7 минути). Добавете 3 2/3 чаши от кокоса. Остатъкът ще използваме за украса.
Разпределете сместа за тестото в предварително приготвената тавичка. Печете около 25 минути, или докато сместа придобие златист цвят и се стегне (около 20 минути). Оставете блата да се охлади за поне 15 минути. Прокарайте нож около ръба на блата; обърнете го на работната повърхност, покрита с хартия за печене, и внимателно отделете хартията от дъното. Използвайки специален нож, изрежете ръбчетата на блата и го разрежете на 3 четириъгълника с еднакви размери. Поставете пластовете един върху друг и отстранете с нож всички неравности.
Извадете охладения шоколадов ганаш от хладилника, ако е прекалено твърд, оставете го на стайна температура за няколко минути. Поставете първия блат върху кухненска решетка и нанесете върху него част от охладения ганаш. Покрийте със следващия блат и отново нанесете от ганаша. Повторете процедурата, докато всички слоеве са еднакво добре покрити.
Готовата торта покрийте с половината от заделената в началото чаша ганаш, разнесете го равномерно, като оставите леко да се разтече по страните на тортата. След това излейте и другата половина, като внимателно загладите отгоре и отстрани. Оставете в хладилника за 15-тина минути, след това полепете останалите кокосови стърготини по стените на тортата. Най-добре да оставите тортата за една нощ в хладилник, преди поднасяне.
Забележка: Вместо на 3, може да разрежете блата и на повече части, важно е да разпределите крема ганаш равномерно между блатовете, така че да стигне за цялата торта!