Кокосова торта с шоколад

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Кокосова торта с шоколад
Кокосова торта с шоколад
admin
Добавена от: admin
47372
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 2/3 чаши гъста сметана
300 гр. (около 1 1/4 чаши), начупен тъмен горчиво-сладък шоколад
100 гр. (около 1/2 чаша), натрошен черен шоколад (ако предпочитате, може да използвате вместо това млечен шоколад)
4 яйца
1/2 ч.л. сол
1 1/2 чаши гранулирана захар
280 гр. (около 4 2/3 чаши), настърган кокосов орех (неподсладен) или кокосови стърготини
 

Загрейте предварително фурната на 175 градуса.
Намазнете плоска тавичка с размери приблизително 28х43 см. Покрийте дъното с хартия за печене и намазнете и хартията (ако желаете, може да поръсите хартията с брашно върху мазнината, т.к. кокосовите стърготини се отлепят трудно).
В средно голяма касерола загрейте сметаната до кипване. Отстранете от котлона, добавете двата вида шоколад. Уверете се, че всички парченца са добре покрити със сметаната, и оставете касеролата настрана за 5-7 минути. Започвайки от центъра, внимателно започнете да бъркате с тел сместа на малки концентрични кръгове, докато шоколадът и сметаната се смесят до гладък крем.
Отделете 1 чаша от разтопения шоколад в закрит съд на стайна температура. Покрийте останалата смес и поставете в хладилник за поне 3 часа.
В средно голяма касерола налейте 2-3 пръста вода и ги загрейте почти до кипене. Междувременно в голям термоустойчив съд (който да може да стои над врялата вода, без да я докосва), разбийте яйцата, солта и захарта с миксер на средна скорост, докато се смесят. Поставете съда с яйцата над врялата вода и разбийте с тел, докато яйцата се загреят. Отстранете от котлона и разбийте на висока скорост на миксера, докато сместа утрои обема си (около 5-7 минути). Добавете 3 2/3 чаши от кокоса. Остатъкът ще използваме за украса.
Разпределете сместа за тестото в предварително приготвената тавичка. Печете около 25 минути, или докато сместа придобие златист цвят и се стегне (около 20 минути). Оставете блата да се охлади за поне 15 минути. Прокарайте нож около ръба на блата; обърнете го на работната повърхност, покрита с хартия за печене, и внимателно отделете хартията от дъното. Използвайки специален нож, изрежете ръбчетата на блата и го разрежете на 3 четириъгълника с еднакви размери. Поставете пластовете един върху друг и отстранете с нож всички неравности.
Извадете охладения шоколадов ганаш от хладилника, ако е прекалено твърд, оставете го на стайна температура за няколко минути. Поставете първия блат върху кухненска решетка и нанесете върху него част от охладения ганаш. Покрийте със следващия блат и отново нанесете от ганаша. Повторете процедурата, докато всички слоеве са еднакво добре покрити.
Готовата торта покрийте с половината от заделената в началото чаша ганаш, разнесете го равномерно, като оставите леко да се разтече по страните на тортата. След това излейте и другата половина, като внимателно загладите отгоре и отстрани. Оставете в хладилника за 15-тина минути, след това полепете останалите кокосови стърготини по стените на тортата. Най-добре да оставите тортата за една нощ в хладилник, преди поднасяне.
Забележка: Вместо на 3, може да разрежете блата и на повече части, важно е да разпределите крема ганаш равномерно между блатовете, така че да стигне за цялата торта! 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft