![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
брашно - 2 чаши + 2 с.л. (около 280 гр.)
неподсладени кокосови стърготини (кокосово брашно) - 2 ч.ч. (около 100 гр.)
полусладък шоколадов чипс (натрошен шоколад) - 1 чаша (150 гр.)
трапезна сол - ¾ чаена лъжичка
суха мая - ¼ чаена лъжичка
студена вода - 1 ¼ чаши
пшеничени трици или допълнително брашно за поръсване
В средно голяма купа разбъркайте брашното, половината кокос, шоколада, солта и маята. Добавете водата и с помощта на дървена лъжица или с ръце омесете, докато се получи лепкаво влажно тесто – около 30 секунди. Покрийте купата и оставете да постои на стайна температура, докато повърхността стане пухкава, а тестото удвои размера си – около 12-18 часа.
Когато първото втасване е завършено, поръсете щедро работния плот с брашно. С лопатка оберете тестото от купата. С леко набрашнени ръце съберете краищата на тестото към центъра, притиснете и подпъхнете добре и повторете процедурата, докато тестото заприлича на топка.
Разтворете домакинска кърпа и я поръсете добре с пшеничени трици или брашно. Внимателно поставете тестото върху кърпата с неравната част надолу. Ако тестото е лепкаво, леко поръсете повърхността му с още трици или брашно. Поръсете леко повърхността с останалата половин чашка кокос. Хлабаво прегънете краищата на кърпата върху тестото, за да го покрият, и оставете на топло и непроветриво място да втаса още 1-2 часа. Тестото е готово, когато почти удвои размера си. Ако го натиснете леко с пръст, трябва да задържа образувалата се дупчица. Ако възвръща формата си, оставете го да втаса още 15-тина минути.
Половин час преди края на второто втасване загрейте фурната на 250 градуса като поставите решетката в долната част на фурната. Върху решетката поставете дебел глинен съд с капак и вместимост 4-5 литра. Когато тестото е втасало, внимателно извадете съда от фурната и го отхлупете. Развийте кухненската кърпа и бързо и внимателно обърнете тестото в нагретия съд с шева нагоре. Покрийте с капака и печете около 40 минути. Махнете капака и продължете печенето, докато цветът на тестото стане кестеново-кафяв (но не прегорял) – около 20-25 минути.
С огнеупорна шпатула или ръкохватки внимателно вдигнете тестото от съда и го поставете на кухненска решетка да се охлади напълно.
Идея: по желание след като отхлупите съда и преди да продължите печенето, поръсете хлебчето със сурови семена или ядки.