Коледа мина, а вкусът му още ми е в устата! Италиански кекс мечта, който ще приготвя още днес по рецептата на зълва ми

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Коледа мина, а вкусът му още ми е в устата! Италиански кекс мечта, който ще приготвя още днес по рецептата на зълва ми
Коледа мина, а вкусът му още ми е в устата! Италиански кекс мечта, който ще приготвя още днес по...
17207
Коледа мина, а вкусът му още ми е в устата! Италиански кекс мечта, който ще приготвя още днес по рецептата на зълва ми
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Италианският кекс е известен в целия свят! Никъде другаде не правят толкова мек, сочен и ароматен сладкиш. Луксозният хляб обикновено се пече за Коледа и Великден , както и за всеки друг специален повод и празник.

Непременно трябва да си приготвите в домашни условия този възхитителен образец на сладкарското изкуство!

Кексът със сушени плодове ще се получи, ако следвате точните указания по рецептата. Обърнете внимание на качеството на продуктите!

Важно предупреждение: Италианският кекс е по-добре да се приготви предварително, така че да престои в продължение на няколко дни и да поеме аромата на сушените плодове. След 2-3 дни може да го разрежете! Чудесна идея е да подарите на любимите си приятели парче от празничния сладкиш, увито в красива опаковка!

 

  • 800 грама брашно
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1,5 чаша захар
  • 40 грама прясна мая
  • 150 грама краве масло
  • 3 яйца
  • 2 жълтъка
  • 2/3 чаша подсладител
  • 150 грама стафиди
  • 150 грама сушени кайсии
  • 1 чаена лъжичка индийско орехче
  • 0,5 чаена лъжичка кардамон
  • 1 супена лъжица настъргана лимонова или портокалова кора
  • 2 пакетчета ванилова захар

Начин на приготвяне:

Смесете маята с 2 супени лъжици захар. Добавете 3-4 супени лъжици топло мляко, добавете и 2 супени лъжици брашно, разбъркайте добре. Оставете маята за около 15 минути, докато се появят малки мехурчета по повърхността.

Пресейте 2 чаши брашно в купа и изсипете към него останалото топло мляко. Разбъркайте добре. Добавете и маята.

Внимателно разбъркайте тестото, до получаването на гладка смес. Оставете тестото да увеличи обема си на топло място за 1-2 часа.

Разбийте яйцата на пяна, добавете жълтъците и ги изсипете към тестото. Също така добавете омекналото масло, нарязано на парчета, и ваниловата захар.

Добавете още 3 чаши брашно, захар и подправки. Подправките не ги пропускайте! За вкус можете да добавите 2 супени лъжици коняк или ром, те ще придадат на кекса по-специален вкус.

Замесете тестото и го оставете за още 2 часа на топло място.

Нарежете захаросаните и сушените плодове на малки парченца. Ако искате да направите кекс със сушени плодове и ядки, тук е момента да добавите ядките, също нарязани на не много едро. Стафидите, накиснати в гореща вода, също се прибавят към готовото тесто.

Замесете тестото отново. Намажете форма с масло, сложете тестото и го оставете да бухне на топло още 1 час. Печете сладкиша на 180 градуса за около 45-50 минути.

Можете да украсите кекса с разбити белтъци и ядки, но можете просто да намажете тестото с жълтък, преди да го поставите във фурната.

Можете също така да разтопите мармалад с малко вода в микровълновата фурна и да украсите с него кекса! Ще стане още по-ярък и красив! Ядките и сушените плодове също са подходящи за украса!

 

С червено вино, горещ шоколад, какао, кафе или чай – с всяка напитка този пищен кекс се комбинира перфектно.

Италианският сладкиш ще ви стане любим, обещаваме ви! Кажете на приятелите си за него, те също ще го оценят!

 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft