Днес сме ви подготвили рецептата за отлично коледно лакомство , което задължително ще приготвяте всяка година. Това е лесен и вкусен сладкиш, който ще ви върне в детството.
Многослойната торта с мармалад е прекрасен избор, ако се чудите какъв коледен сладкиш да приготвите.
Коледен сладкиш с мармалад и трохи
Продукти:
180 г масло
1 яйце
130 г захар
пакет ванилова захар
320 г брашно
щипка сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
350 г сладко или мармалад по избор (Можете да използвате сладко от всякакви плодове, които харесвате. В рецептата е използвано сладко от касис.)
Приготвяне:
Смесете омекналото масло със солта и поставете в блендер, където оставете да се смеси за минута. Добавете пудра захар, ванилова захар и продължете да бъркате. Настройте блендера на най-високата скорост и бъркайте, докато тестото стане пухкаво / 3 минути.
Добавете яйцата към сместа и разбъркайте за около три минути. Постепенно добавете брашното, в което сте сипали бакпулвера. Първо разбъркайте в блендер, след това с шпатула и накрая доомесете тестото с ръце.
То трябва да е гладко, меко и лесно за разделяне.
Поставете тестото върху хартия за печене и го разточете на правоъгълна форма с дебелина около 5 мм. Трябва да пасне на цялата тава с размери 30 х 35 см. Набодете блата с вилица.
След това го изпечете на 200 градуса за 10-12 минути, докато краищата му покафенеят. Оставете да изстине. С остър нож отрежете ръбовете и разрежете блата наполовина, за да получите два правоъгълника.
Съберете тестото, което ви е останало след изравняване на краищата и го натрошете.
Прехвърлете първия правоъгълник в тавата.
Върху него разпределете половината от сладкото, като оставете краищата свободни.
Поставете втори правоъгълник върху сладкото, намажете с останалото сладко и намажете и краищата. Поръсете с трохите, които сте получили от натрошеното тесто.
Оставете тортата да почине на стайна температура за 2-3 часа. Нарежете на кубчета и можете да сервирате.