700 гр. телешка кайма
300 гр. свинска кайма
150 гр. сланина
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.ч. ориз
1 с.л. доматено пюре
Объркайте двата вида кайма заедно с червения и черния пипер, ориза, доматеното пюре и сол на вкус. Омесете много добре с ръце.
След това нарежете сланината на малки парченца.
От зелевите листа изрежете квадратчета с големина около 10 см. Във всяко листо поставете по 1 ч.л. от месната смес и по 1-2 парченца сланина. След това ги навийте на малки стегнати хапки и подредете плътно една до друга в тенджера, на дъното на която сте поставили няколко зелеви листа. Отгоре също покрийте със зелеви листа и залейте с равни части топла вода и зелев сок. Течността трябва само леко да ги покрива. Поставете отгоре някаква тежест (например чиния) и ги варете на слаб огън, докато зелето омекне – около 90 минути на умерен огън. Сармичките трябва да къкрят, а не да врат бурно.
Автор: lakomnik.bg