Алойса Хориган, която е специалист по храните, съветва колко време след коледната трапеза тя е годна за консумиране, пише в. "Дейли мейл".
Австралийката разкрива също така и кои са нещата, които са най-рискови, след като престоят в продължение на няколко дни.
Експертът подчертава, че продуктите трябва да бъдат разделяни на две.
Днес ще изброим пет храни, които по всяка вероятност са останали в хладилника ви след коледната трапеза и ще ви кажем колко време е безопасно да ги използвате.
Шунка
Хориган отбелязва, че е необходимо обвивката на шунката да се премахне, след което да се покрие с чист плат. По този начин се цели да не изсъхне. Австралийската екскпертка е на мнение, че трябва да се спазват указанията на опаковката. Да, шунката спада към категорията "високорискови", но е траен продукт, тъй като е осолен. Ако нямате намерение да я консумирате скоро, най-добре я замразете.
Печено свинско
За него е най-добре да се съхранява максимум два дни. Специалистът по хранене също така подчертава, че температурата в хладилника трябва да е пет градуса по Целзий или по-ниска. При желание то да бъде замразено, най-добре е това да е случи веднага, а не няколко дни, след като е престояло в хладилника.
Пилешко месо
При пилешкото месо трябва да спазвате същите инструкции като при свинското. Хориган припомня, че веднъж замразеното месо, трябва да бъде оставено да се размрази в хладилник.
Пресни и сготвени морски дарове
Безспорно най-нетрайните продукти в хладилника ви. Ако морските дарове са сурови, може да престоят в хладилника един ден, а ако са преминали през термична обработка - не повече от два дни.
Когато размразявате морски дарове, ги облейте с хладка вода и не ги използвайте, ако са изминали 24 часа, след този процес.
Печени зеленчуци
"Те не излагат човека на хранително натравяне, колкото останалите продукти в списъка. Ако ги покриете и съхраните в хладилника, може да ги консумирате до три дни", заключва Алойса Хориган.