Колко време е годна храната от коледната трапеза и да е стояла в хладилника

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Колко време е годна храната от коледната трапеза и да е стояла в хладилника
12807
Снимков материал: pixabay.com
Колко време е годна храната от коледната трапеза и да е стояла в хладилника

Алойса Хориган, която е специалист по храните, съветва колко време след коледната трапеза тя е годна за консумиране, пише в. "Дейли мейл".

Австралийката разкрива също така и кои са нещата, които са най-рискови, след като престоят в продължение на няколко дни.

Експертът подчертава, че продуктите трябва да бъдат разделяни на две.

Високорискови и нискорискови. Към високорисковите спадат млечните продукти, морски дарове, месото и яйцата, а към другите са плодовете и зеленчуците.

Днес ще изброим пет храни, които по всяка вероятност са останали в хладилника ви след коледната трапеза и ще ви кажем колко време е безопасно да ги използвате. 
 
Шунка

Хориган отбелязва, че е необходимо обвивката на шунката да се премахне, след което да се покрие с чист плат. По този начин се цели да не изсъхне. Австралийската екскпертка е на мнение, че трябва да се спазват указанията на опаковката. Да, шунката спада към категорията "високорискови", но е траен продукт, тъй като е осолен. Ако нямате намерение да я консумирате скоро, най-добре я замразете.
 

Печено свинско

За него е най-добре да се съхранява максимум два дни. Специалистът по хранене също така подчертава, че температурата в хладилника трябва да е пет градуса по Целзий или по-ниска. При желание то да бъде замразено, най-добре е това да е случи веднага, а не няколко дни, след като е престояло в хладилника. 

Пилешко месо

При пилешкото месо трябва да спазвате същите инструкции като при свинското. Хориган припомня, че веднъж замразеното месо, трябва да бъде оставено да се размрази в хладилник.
 
 Пресни и сготвени морски дарове

Безспорно най-нетрайните продукти в хладилника ви. Ако морските дарове са сурови, може да престоят в хладилника един ден, а ако са преминали през термична обработка - не повече от два дни.
Когато размразявате морски дарове, ги облейте с хладка вода и не ги използвайте, ако са изминали 24 часа, след този процес.
 
Печени зеленчуци
 
"Те не излагат човека на хранително натравяне, колкото останалите продукти в списъка. Ако ги покриете и съхраните в хладилника, може да ги консумирате до три дни", заключва Алойса Хориган.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft