Колко дълго могат да се съхраняват крашенките и кога стават негодни за ядене?
Ако някой не знае, животът на великденското яйце е кратък. Не забравяйте, че максималният допустим период на съхранение е 3 дни (или 72 часа).
Ако се подготвяте предварително за Великден, не забравяйте да вземете предвид този момент и не бързайте да боядисвате яйцата. Ако планирате да направите много бройки, оставете това занимание за събота вечер. В този случай вие и вашите гости ще можете безопасно да ги ядете не само на Великден, но и през следващите 2 дни (при условие че гарантирате правилното съхранение на продукта).
Ако боядисвате яйца в четвъртък, ще трябва да побързате да ги хапнете на Светла неделя.
Между другото, можете да удължите "живота" на яйцата, ако ги държите в хладилника през цялото време. Така те ще останат използваеми 7 дни, а не 3 дни.
Съхранението в хладилника ще удължи "живота" на великденските яйца 2 пъти
За да ги запазите свежи за една седмица, дръжте ги близо до задната част на хладилника или в отделението за съхранение на зеленчуци.
Но поставките на вратата не са най-доброто място за съхранение. Там яйцата се развалят по-бързо поради постоянния спад на температурата, причинен от честото отваряне на вратата. Оптималната температура за съхранение на яйца е +5 °C.
За съхранение в хладилник можете да използвате великденски яйца, които отговарят на следните критерии:
с цяла черупка, без пукнатини, тъй като през тях патогенните бактерии могат да проникнат в протеина;
които не са лежали на топло половин ден и повече.
Важно! Ако боядисаните яйца са лежали на стайна температура половин ден на масата (или дори са прекарали цяла нощ в такива условия), трябва да ги изядете възможно най-скоро. Стоенето на топло съкращава живота на продукта в пъти!
Може ли методът за боядисване на яйца да повлияе на тяхната безопасност?
У дома сварените яйца (независимо от начина на оцветяване) могат да се съхраняват извън хладилника не повече от 3 дни.
Намажете яйцата със слънчогледово масло. Ще бъде красиво и ще увеличи срока на годност
Ако намажете черупката на яйцата с растително масло, тогава можете да съхранявате продукта в хладно помещение не за 3, а за 4-5 дни. Ако можете да съхранявате великденските яйца в хладилника, направете го. Това е най-добрият начин да ги запазите свежи през цялата празнична седмица.
Багрилото не влияе върху срока на годност на багрилото
Методът на боядисване, както и самата боя (естествена или химическа), не оказват влияние върху безопасността на този продукт.