Знаете ли, че обикновената храна може да взаимодейства с лекарствата в организма ни?
Точно така! Нещо повече, тези странични ефекти рядко ще намерите в листовките на лекарствата!
Иначе здравословни и полезни продукти може да доведат до нежелани последици, като реагират с лекарствата в тялото ви.
Разбира се, най-добре е по тези въпроси да се консултирате с лекар, но най-обща идея какви комбинации да избягвате може да получите и от нашия списък:
1. Ако приемате лекарства за кръвно налягане ...
...
Тези лекарства повишават съдържанието на калий в организма.
Всъщност, калият е полезен, но изобилие може да доведе до допълнителни проблеми със сърцето , включително сърцебиене и аритмия .
Други храни с високо съдържание на калий - листни зеленчуци, портокали и заместители на солта.
2. Ако приемате лекарства за холестерол ...
... Въздържайте се от грейпфрут и сок от грейпфрут .
Сокът от грейпфрут може да увеличи нивата на тези лекарства в кръвта, което увеличава риска от странични ефекти - като болки в краката.
Грейпфрутът може да предизвика усложнения и в комбинация с други лекарства, така че се консултирайте с вашия лекар, ако обичате този плод и ви предстои да започнете курс на лечение.
3. Ако приемате лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност ...
... Въздържайте се от лакрицови бонбони.
Лакрицата съдържа вещество, наречено глициризин, което в комбинация с дигоксин може да предизвика аритмия и понякога тежки усложнения.
В допълнение, лакрицата намалява ефективността на лекарства за кръвно, антикоагуланти, аналгетици и контрацептиви.
4. Ако приемате антикоагуланти ...
... Въздържайте се от сок от червена боровинка.
Според някои изследвания, използването на сок от червена боровинка заедно с антикоагуланти води до значително разреждане на кръвта, което може да доведе до усложнения.
5. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта ...
... Въздържайте се от спанак.
Спанакът и другите зеленчуци, съдържащи витамин К, намаляват ефективността на разреждащите кръвта лекарства и увеличават риска от образуване на тромби.
Откажете се също от броколи, зеле и други тъмнозелени зеленчуци.
6. Ако приемате тетрациклинови антибиотици ...
... Въздържайте се от млечни продукти.
Съдържащият се в млечните продукти калций пречи на тялото да усвоява антибиотиците, което ги прави по-малко ефективни.
Тези лекарства обикновено е по-добре да се вземат един или два часа преди хранене, така че да имате време за пълното им усвояване.
7. Ако приемате лекарства за бактериални инфекции ...
... Въздържайте се от пушени колбаси.
Използването на тези средства едновременно с храни, съдържащи аминокиселината тирамин, може да причини нездравословни скокове в кръвното налягане.
Тази аминокиселина се съдържа в пушените, осолени и ферментирали продукти като салам, сухи колбаси и топено сирене.
Тя се съдържа също в банани, авокадо, шоколад и алкохол.
8. Ако приемате лекарства за щитовидната жлеза ...
... Въздържайте се от орехи.
Орехи и други храни с високо съдържание на фибри (например соево брашно) взаимодействат с нормалната абсорбция на тези лекарства от организма.
Затова лекарите препоръчват приема на лекарства за щитовидната жлеза преди лягане, така че тялото да може лесно да ги усвои.
Знаехте ли за тези неочаквани взаимодействия? Споделете тази статия с приятелите и семейството си!