Как да сварите рохко яйца във вода
Някой обича яйца, които са почти течни, за да ги изгребват от черупката с лъжица, а някой - с по-плътен протеин, но течен жълтък. От вашите предпочитания ще зависи колко рохки яйца се варят . Опитайте да ги сварите за 2-3 минути, ако ви е рядко, гответе ги за 4-5 минути. Ако яйцата се поставят в студена вода, намалете времето, ако във вряща вода, увеличете.
Важно е точно да контролирате времето, колко да варите яйцата . Можете да зададете таймер или дори хронометър. И веднага след изключване свалете яйцата от огъня. Но дори и да свалите тенджерата от котлона, яйцата ще продължат да се варят в гореща вода. Ето защо те трябва да се извадят и да се залеят със студена вода (може да се остави за няколко минути). Това не само ще спре процеса на готвене, но и ще помогне на черупката да се движи по-добре при белене .
Харесвам твърдо сварени яйца, когато жълтъкът е почти напълно твърд. Затова си ги готвя. Слагам го в студена вода, оставям да заври и веднага изключвам. Оставям го за 7 минути, но го махам от котлона, тъй като все още дава топлина. Това също е добър вариант , а за по-рядък жълтък трябва да ги оставите във вода само за 4-5 минути след завиране.
Как да сварите рохко сварени яйца в бавна готварска печка
Друг готин вариант за варене на яйца е подходящ за мързеливите. Ако имате бавна готварска печка и обичате да готвите в нея, използвайте този метод. Изберете режима „готвене на пара“ на мултикукъра , налейте 1-2 чаши вода в купата (в зависимост от обема на купата). За яйцата използвайте специална пластмасова решетъчна поставка - тя идва дори с най-обикновения мултикукър.
Колко да варите яйца в този случай?
Тук също всичко зависи от вашите предпочитания. За по-течно яйце просто настройте таймера на 2 минути. За себе си го настроих на 4-5 минути. След това всичко е по същата схема: вземете яйцата, изплакнете ги или ги спуснете за известно време в студена вода. Някои хора също готвят яйца във вода в микровълнова фурна . Но не ми харесва този метод: водата кипи дълго време и след кипене е трудно да се проследи времето на готвенето им.
Как свикнахте да готвите яйца? Предпочитате рохко или твърдо сварено?