Колко често се претака зелето, за да не се развали, а да остане хрупкаво

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Колко често се претака зелето, за да не се развали, а да остане хрупкаво
10467
Снимков материал: pixabay.com
Колко често се претака зелето, за да не се развали, а да остане хрупкаво

Зелето започва да се претака  (точи се течността от бидона в друг бидон и пак се изсипва обратно в първия бидон), още на втория или третия ден за равномерно разпределение на солта и захарта между редовете. Този процес продължава докато зелето ферментира.

Ако има плуващи листа в бидона, те се премахват тъй като могат да послужат за храна на патогенните бактерии и плесени от въздуха и зелето да се развали.

Когато зелето втаса добре и не се претака повече, по повърхността на саламурата се поръсват няколко шепи ечемик, който покълва след няколко дни.

По този начин се получава био капак, който я предпазва от изветряване.

При вадене на зелето био капакът внимателно се повдига и после пак се поставя в първоначалното положение. Отгоре кацата или бидонът се покрива с нормалния капак.

Друг начин за пресичане (стопиране на ферментацията) е да сложите 3 гр. калиев сормбат на 2 кг. зеле, като сорбатът предварително се разтваря в 100 мл. питейна вода.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft