Обикновено подхождаме с резерви към всичко по-различно като вкус. Ето например тези сладко-кисели мариновани тиквички - сигурно ще се замислите, преди да опитате рецептата у дома, но ви уверяваме, че приготвите ли ги веднъж, ще затваряте буркани с тази вкусотия всяка зима.
Рецептата не е сложна и се приготвя бързо и лесно.
Сладко-кисели мариновани тиквички
Продукти:
тиквички
домати
зелената част на копъра
моркови
За маринатата:
3,5 л вода
5 с.л.сол
1/2 кг захар
300 мл оцет
Приготвяне:
1.
3. Домат, нарязан на 4 парчета.
4. Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета с дебелина 0,5-1 cm.
По-добре е за целта да изберете млади малки тиквички.
5. Поставете и тиквичките в буркана, така че да го запълните.
6. Сега пригответе маринатата:
В тенджера сварете водата, добавете сол, захар, оцет.
Оставете маринатата да поври известно време, след което охладете леко и налейте по бурканите.
Основното правило за вкусни тиквички:
Няма нужда да изливате вряла марината в тиквичките. Така те губят своята еластичност и ще омекнат.
7. На дъното на голяма тенджера поставете чиста кърпа или нагъната марля.
8. Поставете бурканите вътре и ги залейте с вода до мястото, където се стесняват отгоре.
9. След като водата заври, стерилизирайте бурканите за 10-15 минути.
10. Внимателно ги извадете от водата и навийте капаците.
11. Обърнете с капаците надолу, увийте бурканите в нещо топло (одеяло) и ги оставете да изстинат напълно.© Jemchyjinka.ru Источник: https://jemchyjinka.ru/2019/06/18/kislo-sladkie-kabachki-na-zimu-skolko-ne-zakatyvayu-vsegda-malo/?fbclid=IwAR01Hw5Y7317t0ueU5Hsh8soDrGfYxBmPjHuDIlGV-uFN6qTu3YeBqTKAv8