Споделям с вас моята любима рецепта за домашни банички. Нямам претенциите, че умея да точа, но си имам трик, с който корите стават като купешките - тънки и се разделят на слоеве, когато ги изпечеш.
Домашни точени банички
Продукти (измерени с чаша от 200 мл):
За тестото:
- 1 чаша топла вода
- 1 чаша топло мляко
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка суха мая
- 1 супена лъжица олио
- 4,5 чаши брашно или колкото е необходимо, с постепенно добавяне
За намазване:
- 50 г масло
- 1/2 чаена чаша олио (50 мл)
Плънка по избор:
- извара и наситнен пресен магданоз
За намазване отгоре:
1 жълтък
1 ч.л. олио или мляко
Приготвяне:
Замесете меко, леко лепкаво тесто от посочените съставки. Накрая се налива олиото и тестото се намачква, за да спре да лепне и да стане гладко. Без да втасва се разделя веднага на 6 топки.
Сплескайте топките с длани като палачинки и ги потопете в мазнината и ги оставете покрити да починат около 20 минути.
Снимка: YouTube
След това поставете всяко върху равна повърхност и постепенно с дланите си го издърпайте на тънка кора.
Снимка: YouTube
Поръсете плънката по цялата повърхност, поставете от едната страна дълга точилка и с нейна помощ навийте на руло. Извадете точилката и сгънете рулото като подкова.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Повторете процедурата с останалото тесто.
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, покрийте ги с кърпа да починат 15 минути, след това ги намажете с жълтък, по желание ги поръсете със сусам и ги изпечете в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!