Приготвянето на това бързо и изключително лесно тесто наистина е песен. От него може да приготвяте и солени и сладки печива. Името произхожда от рецептата, която е следната:
Колкото брашно, толкова сирене и същото количество масло (или маргарин) плюс мъничко бакпулвер - и това е всичко !!!
Например:
250 гр. сирене (разбито, за да не е на бучки)
250 гр. брашно
250 гр. масло (леко размекнато или нарязани на филийки)
Половин пакетче бакпулвер (целият пакет е за 500 гр. брашно)
Към брашното, смесено с бакпулвера, добавете сиренето и разбъркайте на ръка до хомогенна смес. Сложете в хладилник в продължение на най-малко 30 минути, а след това извадете върху набрашнена повърхност, разточете и оформете по желание. Изпечете готовите изделия върху тава, покрита с пергаментова хартия или намазнена и набрашнена.
Тестото се надига много хубаво по време на печене и има плътен маслен вкус. Каквото и да решите да приготвите, намажете изделията с разбит с малко олио жълтък преди печене. Може и да ги поръсите със сусам.
За соленки: разточете тестото на кора с дебелина около 1 см, изрежете формички и изпечете.
За курабийки или солени триъгълници: изрежете от тестото кръгове или квадрати, сложете вътре сладка или солена плънка (сирене, кашкавал, конфитюр, течен шоколад и пр.), прегънете, притиснете краищата с вилица или пръсти.
За кифлички (солени или сладки): разточете тестото на кръг, нарежете на триъгълници, по желание сложете в единия край на всеки триъгълник плънка и навийте към върха.
Тестото е подходящо още за основа за различни пайове, но трябва предварително да се запече, след което да се сложи плънката и да се допече паят.
Но каквото и да решите да приготвите, бъдете сигурни, че ще се топи в устата!