Мойте Рецепти
Стъпка 1: За приготвяне на тестото, най-добре е първо брашното да се пресее през сито. Добавете солта в брашното и замесете тесто с хладка, почти студена вода, и 2 супени лъжици олио. Тестото се меси по-дълго, трябва хубаво да се хомогенизира и да стане гладко, защото това е основата за добре разтегнати, тънки - почти прозрачни кори. Замесеното тесто покрийте с кърпа и оставете да почине трийсетина минути.
Стъпка 2: Междувременно пригответе плънката. Смесете натрошеното сирене с яйцето. Ако сиренето е много солено, добавете 2 супени лъжици кисело мляко или сметана в плънката.
Стъпка 3: След като престои тестото, разделете го на 2 части, от които оформете топки и след това от тях разточете кори. Корите поставете върху покривка или чаршаф и ги намажете с масло. Оставете ги 10 минути в покой, а през това време пригответе тавата, като я намажете с няколко капки масло.
Стъпка 4: На масата поставете чист чаршаф. Вземете една от корите и след това внимателно я разтеглете първо с ръце, а след това я поставете върху чаршафа. С ръце под кората внимателно разпънете първо средата, а след това ги плъзнете и по краищата. След като разтегнете кората, изрежете дебелите части от краищата и поръсете с олио. Още по-вкусна е, ако олиото смесите с разтопено масло. Поръсете с плънката и с помощта на чаршафа навийте кората от двете страни на масата и накрая я завийте като охлюв. Повторете процедурата с другата кора, навийте я около първата в тавата и след това напръскайте баницата с масло. Печете 15 минути в предварително загрята фурна на 200С.
Стъпка 5: След изваждането от фурната, напръскайте баницата със студена вода, покрийте с платнена кърпа и оставете да престои десетина минути. Сервирайте със сметана или кисело мляко, и проверете дали сте успели да направите баницата както я е правила баба.
СЪВЕТ: Процедурата изглежда дълга, но тънките кори са само резултат на добре измесено тесто. Опитайте и няма да съжалявате!