круши - подходящи сортове за компот са Жифардова масловка, Хардиева масловка, Дилова масловка, Добра Луиза, Попска и др.
захар
лимонена киселина
Късните сортове се оставят да дозреят след обирането им и тогава се преработват.
Плодовете за компот трябва да са добре узрели, с приятен вкус и аромат.
При варене е необходимо да запазват естествения си цвят, а не да порозовяват или да потъмняват.
Крушите се измиват, обелват се тънко с неръждясващо ножче и се нарязват на половинки или четвъртинки, като се почистват от семенната част.
Нареждат се плътно в буркани и се заливат с почти врящ сироп, приготвен от 1 л вода, 400 г захар и 5—6 г лимонена киселина за 5 буркана.
По желание се поставя и по едно зърно карамфил в буркана. Стерилизират се 20 минути.
При поднасяне се поставя по 100 г бяло вино на буркан, а плодовете се набучват с препечени обелени бадеми или орехови ядки.