От август до късна есен можете напълно да се насладите на бум на ябълките. През първите месеци на есента този продукт е почти на никаква цена, защото може дори да си го наберете на улицата. Редакционната ни колегия ще ви разкаже как да си направите зимнина от него.
Най-лесният начин да направите това е да си подготвите компот за зимата . Вкусът му може да бъде толкова необичаен и наситен, че никаква сладка сода да не може да се сравни с него.
Сигурно ви звучи странно, но всъщност е много вкусно и полезно.
Лимонада с ябълки
Лимоновата кора ще даде леко кисел привкус, но ще бъде доста свеж. За да направите този компот с лимон, използвайте узрели сладки ябълки.
Ще ви трябва:
10 ябълки
1/3 лимон
2 литра вода
350 g захар
Поставете водата да се вари и подгответе ябълките : измийте ги обилно, нарежете ги на четвъртинки или по-малки парченца, а също така отстранете ядрата, нарежете лимона на една трета. Сложете ябълките с лимон в бурканче.
В кипяща вода добавете захар и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Напълнете ябълките с лимон и получения сироп и завийте бурканите (след това стерилизиране на кутията и капака).
ябълков компот
Правилно подбраните подправки създават с компот нещо невероятно - вкусът му става многостранен . Очарователна карамфил и ароматна канела ще направят нещо страхотно
Ще ви трябва:
8 ябълки
300 g захар
1 ч.л. лимонена киселина
2 пъпки от карамфил
10 сушени плодове от берберис
1 пръчка канела
4 грама сладък пипер
2 литра вода
Компот от ябълки и круши
И все пак, без класическа рецепта не можем да минем по никакъв начин.
Ще ви трябва:
5 ябълки
4 круши
350 g захар
2 литра вода
0,3 супени лъжици лимонена киселина
Пригответе ябълките и сложете да се вари водата. Този метод на готвене предполага двойно или дори тройно пълнене на бурканите с ябълки и круши с вряла вода . За пръв път излейте на плодовете врялата вода до върха и я оставете за 40 минути. След това изцедете водата, кипнете я за 5 минути и напълнете бурканите с плодовете отново, но със захар и лимонена киселина (също за 40 минути). Третият път вече може направо да стерилизирате бурканите.
Ябълков компот с джинджифил
Ябълките се комбинират с джинджифил перфектно. Това означава, че е невъзможно да се преминен покрай такава рецепта! А пъпешът ще добави малко екзотичен вкус .
Ще ви трябва:
6 ябълки
300 гр пъпеш
300 g захар
7 см корен от джинджифил
0,5 ч.л. лимонена киселина
Поставете водата за варене и подгответе ябълките и пъпеша: измийте, нарежете на средни парчета. Джинджифилът обелете и нарежете на тънки ленти заедно. За компота ще са достатъчни три неща.
Ябълките и пъпешът трябва да се поставят в бурканче и да се залеят с вряла вода, покривайки горната част до капака. Когато водата се охлади, изсипете я в тенджерата и я сложете да се вари с джинджифила и захарта. С получения сироп, залейте плода, без да отстранявате джинджифила и завийте бурканите.
Експериментирайте с нас и оставете вашите коментари! Коя рецепта ви хареса най-много?